Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reklam i asfalten – finurlig men olaglig

Runt om i stan har ett och samma meddelande etsats fast i gatsten och asfalt. Men tillvägagångssättet är både påhittigt och otillåtet.

Meddelandet tvättades fram i söndags runt om i stan.Bild: Läsarbild
En hashtag mitt i gatan. På cykelbanan på Södergatan har nyöppnade hotellet Radisson Blu på Söder taggat sig själva och ett budskap i asfalten.
Och inte bara där. Meddelandet syns utspridda på mängder av platser i stan - även på Terrasstrapporna.
Har kommunen börjat tillåta nya sätt för företag att göra reklam? Svaret är nej.
– Vi blev varse om reklamen i måndags morse och vi bad hotellet om att ta bort den omgående, säger Emelie Lagergren, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Reklam får endast sättas upp på platser som är gjorda för det - exempelvis reklampelare. Att utnyttja trottoarer är förbjudet.
Först blev kommunen orolig att reklamen skulle ha blästrats fast. Men meddelandet hade kommit dit på ett skonsammare sätt.
– De har lyft en schablon på marken och sedan kört en högtryckstvätt. De har alltså inte klottrat på gatan utan de har tvättat rent området för texten. Vi skrattade faktiskt lite åt det när vi såg det, säger Emelie Lagergren och fortsätter:
– Tanken är väl att texten egentligen ska regna bort, men vädret har varit fint så det håller bra. Men det är fortfarande olagligt.
Therese Andersson är sälj- och marknadsdirektör på Radisson Blu och en av hjärnorna bakom meddelandena. Hon vill inte kalla det reklam, snarare att "sprida budskap".
– Vi ville lyfta Söder eftersom det har så oförtjänt dåligt rykte, och vi ville sprida budskapet på ett miljövänligt sätt. Därför använde vi bara vatten, säger hon.
Inspiration kom bland annat från andra länder och de tyckte att det var en kul grej att testa på. Men nu ska meddelandena bort.
– Vi har full respekt för stadsbyggnadsförvaltningen och vi har haft en bra dialog med dem. Vi tänkte inte på att det här kunde vara olagligt, för då hade vi aldrig gjort det. Vi får försöka få bort meddelandena nu i veckan, säger Therese Andersson.
Gå till toppen