Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Lönande business över Sundet kan belönas

Räckesbutiken firar internationella framgångar. Ängelholmsföretaget har chans att utnämnas till årets företag som utvecklat affärsmöjligheter på andra sidan Öresund.

Räckesbutiken ökar sin räckvidd i Europa. Kusinerna André Svensson och Andreas Wedberg gläds åt uppmärksamheten som det danska näringslivet visar.Bild: Mats Roslund
Det är juryn för Øresunddirektbusiness Award som har utsett Räckesbutiken som en av tre finalister till utmärkelsen. Vinnaren belönas med 100 000 danska kronor.
– Det är helt fantastiskt! Vi kände till att vi var nominerade, men blev överraskade när de ringde och bad att juryn skulle få komma hit och titta på verksamheten, säger Andreas Wedberg.
Tillsammans med kusinen André Svensson driver han Räckesbutiken, ett företag som föddes ur Villans Glas som, är ett av Ängelholms äldsta glasmästerier, startat av Andrés farfar. Där jobbade André som glasmästare och säljare när han en dag fick en annorlunda beställning av en bekant.
Det var ett glasräcke i aluminium, något helt nytt och oprövat. Men André Svensson klarade det och kunden blev nöjd.
2010 bildades bolaget Räckesbutiken som specialiserat sig på tillverkning av måttbeställda glasräcken till balkonger och altaner. Kunderna själva står för designen. Tillverkningen är i Ängelholm, men försäljningen går över nätet.
Och den är Andreas Wedberg ansvarig för. Med bakgrund i databranschen kunde han bygga upp en organisation kring e-handel.
Och affärerna gick bra. 2013 omsatte företaget nästan 12 miljoner. Året därpå siktade företaget mot 18 miljoner. Det blev 19,4.
– Ökningen har fortsatt efter det, säger Andreas Wedberg.
E-handel över nationsgränserna har varit framgångsfaktorn med början i Norge och Finland. I fjol tog kusinerna steget mot Danmark.
– Vi har haft en fantastisk utveckling där. Efter ett drygt år har vi tredubblat marknaden där, säger Andreas Wedberg.
Och det är det som har uppmärksammats av den dansk-svenska näringslivsorganisationen Øresunddirekt. Den 12 november avslöjar juryn om det blir Räckesbutiken som blir årets företag och därmed får 100 000 kronor mer i kassan.
– Att vi blev uttagna till final är i sig en otrolig bekräftelse på att det vi gör är bra. Vi fick ju Erik Paulssons entreprenörspris 2012, och det är en fjäder i hatten för oss än idag.
Företaget har idag 19 anställda, ytterligare 10 under sommarhalvårets högsäsong och är beredda att ta nästa steg i utvecklingen.
– Nu annonserar vi efter en produktutvecklare och produktionsansvarig, säger Andreas Wedberg.
Gå till toppen