Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Om det inte är någon idé att utreda brott mot samhällsföreträdare är vi illa ute

Polisens uppgift är att förebygga brott och att skydda människor och egendom. Men när de inte ens klarar av att skydda en av sina egna blir åtminstone jag orolig. Läs på annan plats i tidningen vår genomgång av händelsen på Koppargården i Landskrona i fjol då en ensam polisman omringades av en hotfull grupp på 50-70 personer utan att kollegerna ingrep. Han blev spottad på och kände sig så hotad att han drog sitt tjänstevapen.
Utredningen är nedlagd med motiveringarna att det inte är någon idé att förhöra de misstänkta eftersom de ändå kommer att neka och det är ingen idé att förhöra vittnen för att de inte kommer att säga något.
Jag kan förstå desillusionen hos vissa poliser och åklagare, men vilket samhälle får vi om vi ger efter för det onda för att det inte är någon idé att kämpa emot?
Regeringen och högsta polisledningen har flera gånger betonat att brott mot institutioner och personer som är fundamentala för vår demokrati ska prioriteras. I vissa fall också straffas hårdare. Poliser, andra företrädare för rättsväsendet, politiker och journalister tillhör de särskilt skyddsvärda.
I vår bransch har vi gång på gång tagit fram enkäter och utredningar som visar hur hoten mor journalister ökat utan att särskilt många fler brott beivras. Nästan alla chefredaktörer kan vittna om hur anmälda hot snabbt läggs ned i brist på bevis. Ibland upplever vi det som ren lathet eller inkompetens från polisens sida.
I senaste numret av tidningen Resumé berättar Norrköpings Tidningars publisher Anders Nilsson om hur ett reportageteam utsattes för stenkastning när de skulle prata med en grupp utländska asfaltsläggare som varit inblandade i bråk. Händelsen filmades och polisanmäldes inom en timme. Men utredningen lades snabbt ner eftersom polisen ansåg att personerna inte gick att identifiera. Polisen brydde sig inte om att åka till platsen och identifiera dem som kastade sten.
På HD har vi också varit med om att anmälda hot lagts ner. I ett fall dessutom utan att vare sig den som blivit hotad eller vi som arbetsgivare fått veta att utredningen var nedlagd. Vi försöker ta vårt arbetsgivaransvar i de här frågorna, men känner inte alltid stöd från de rättsvårdande myndigheterna. Ett nedläggningsbeslut påverkar förstås våra egna säkerhetsbedömningar.
I Landskronafallet kanske det fanns polistaktiska skäl att inte ingripa i det akuta skeendet, men om vi i allmänheten ska ha förtroende för polisen måste vi tro att vi får hjälp när vi behöver det. När den uteblir är det minsta vi kan begära att orsaken utreds.
TIPS
Ny nöjesblogg
Missa inte Dygnet runt, nöjesbloggen på hd.se där du varje dag får veta vad som händer i vår del av Skåne och även på andra sidan sundet
Gå till toppen