Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftspår hittades i nytt golv

Under våren renoverades Järnvägens museum. Nu visar en ny utredning att ett nytt golv läcker lösningsmedel och bör åtgärdas.

Under våren renoverades Järnvägens museum. En ny utredning från Previa visar att det nya epoxigolvet i den drygt 600 kvadratmeter stora entrén innehåller förhöjda halter av lösningsmedlet bensylalkohol.Bild: Niklas Gustavsson
En ny utredning från Previa visar att det nya epoxigolvet i den drygt 600 kvadratmeter stora entrén innehåller förhöjda halter av lösningsmedlet bensylalkohol.
– Vi kan konstatera att golvet har läckt och Previas antagande är att det är epoxigolvet som inte har härdat på ett korrekt sätt, säger Susann Toft, chef för avdelningen för allmänkultur på kommunen.
Problemet upptäcktes i mitten av februari, i samband med att golven slipades, när medarbetare reagerade på någonting som fanns i miljön och fick problem med andningen.
Från början misstänktes damm vara boven i dramat och förekomsten av damm utreddes. I maj kom svaret att där var dammfritt och medarbetarna återvände. Men trots den dammfria miljön bestod problemen.
I jakt på orsaken bakom mättes såkallat oorganiska inhalerbara föremål och det läckande golvet upptäcktes.
– Previas rekommendation till oss var att byta golven, säger Susann Toft och förklarar att man inte kan prata om att golvet överskrider ett visst gränsvärde när det gäller lösningsmedlet. Däremot är där högre halter än förväntat.
– Det finns inga gränsvärden och man vet inte vad som krävs för att det ska vara hälsofarligt. Halterna som finns där uppmäts i industriella miljöer, säger hon.
Det finns inga planer på att stänga verksamheten innan golvet är åtgärdat.
Ur rapporten framkommer det också att det är viktigt att se så att föroreningarna inte trängt ner i betongen under golvet och att Previa rekommenderar kommunen att se efter ett annat alternativ till epoxigolvet.
Den 20 oktober möts kommunen, fastighetsägaren samt byggherren och deras underleverantörer som har lagt golvet för ett samtal om eventuella åtgärder.
Vad är det för åtgärder som är aktuella?
– Det vet vi inte ännu. Om vi mäter nu kanske det inte märks någonting, säger Peter Råstock från Järnvägsskolan, som äger fastigheten, och efterfrågar fler mätningar och mer information.
– Det är ingen som säger vad som är farligt eller inte farligt. Det vill vi ha fram innan vi gör något. Vi vill verkligen att det ska bli rätt, säger han.
Från början var planen att under renoveringen måla det gamla golvet men det var i för dåligt skick. Samtidigt ligger det sedan tidigare ett drygt 1 000 kvadratmeter stort epoxigolv bredvid entrén.
– Det här golvet ligger i nästan vartenda skolkök och bilhall. Då förmodar man att det inte är farligt, säger Peter Råstock och lägger till:
– Halterna som finns vanligtvis i en industriell miljö. Men det är ju precis det vi är. Vi är inget kontor utan här finns mycket gamla lukter från lokstall och oljor, säger han.
Gå till toppen