Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Kommunen anmäler sig själv för miljöbrott

När bygget av de nya p-platserna bakom stationshuset drog igång, söktes varken miljötillstånd eller bygglov. Nu gör miljöavdelningen en åtalsanmälan om miljöbrott.

Bygget av p-platser bakom stationshuset stoppades sedan miljöavdelningen upptäckt att arbetet gått i gång utan tillstånd. Marken är en gammal banvall som innehåller föroreningar.Bild: Maria Berkmo
I slutet på förra veckan drog miljöavdelningen i handbromsen vad gäller kommunens eget bygge av nya parkeringsplatser bakom stationshuset.
Bygget har varit på gång ett tag och innebär att en inofficiell hundrastgård får stryka på foten. Istället ska området hysa 70 p-platser.
Men nu misstänks teknik- och fastighetsförvaltningen för miljöbrott.
Man glömde nämligen att söka tillstånd hos miljöavdelningen när man började gräva i marken.
– Det är en gammal banvall man gräver i och det finns en anmälningsplikt enligt miljöbalken innan man börjar gräva i förorenad mark, säger miljöinspektör Maria Fänge.
Hon sitter själv i stationshuset och bygget stoppades i slutet på förra veckan när hon upptäckte vad som skett.
Nyligen skickade hon in en åtalsanmälan direkt till åklagarmyndigheten. Rubriceringen är miljöbrott.
– Det handlar om miljöbrott i flera delar. Man ska anmäla vad man har för avsikt att göra och inte blanda runt jordmassor utan att göra analyser först, säger Maria Fänge.
I efterhand har teknik- och fastighetsavdelningen gjort analyser som visar att det finns rester av polyaromatiska kolvägen i jordmassorna.
– De massor som består av kol- och fyllnadsmaterial var inte så förorenade som vi trodde. Däremot visade sig själva matjorden vara mer förorenad.
Maria Fänge tror dock inte att grävningarna än så länge skapat några miljöproblem.
– Nej, vi tror inte att någon större skada är skedd.
Teknik- och fastighetsförvaltningen har i efterhand anmält åtgärderna.
– Den ansökan har jag behandlat och de får fortsätta om de tar hand om matjorden och skickar iväg den till en godkänd anläggning som kan ta hand om det.
Vad tror du missen beror på?
– Teknik- och fastighet har missuppfattat och trott att de kan göra som de alltid gör när de åtgärdar gator och cykelvägar.
Dessutom missade man att söka bygglov för alltihop. Även i det fallet har man i efterhand skickat in en ansökan till bygglovsavdelningen.
Det är andra gången på kort tid som miljöförvaltningen tvingas göra brottsanmälan mot sina kollegor. I somras handlade det om ett okontrollerat utsläpp av avloppsvatten i Öresund. Även i det fallet var det teknik- och fastighetsavdelningen som anmäldes.
– Så fort vi misstänker ett brott så måste vi göra det. Vi tycker att det är viktigt att kommunen själv inte särbehandlas när samma krav ställs på företag. Nu får en åklagare avgöra om man ska gå vidare.
Under onsdagen sökte HD förgäves teknik- och fastighetsavdelningens chef Margareta Engkvist Björkenhall för en kommentar.
Gå till toppen