Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Målet - pussla ihop människor

Internationellt. Ett ord som i munnen på Sally Russel och Jenny Wieslander Chandler smakar spänning och vibrationer.

Det började på Internationella skolan. Sönerna gick i samma klass och idén föddes över köksbordet. Då hade brittiska Sally Russel och Jenny Wieslander Chandler som flyttat hem efter flera år utomlands upptäckt att skolan förvisso var en utmärkt utgångspunkt för att skapa kontakt med andra - men att det därutöver var svårt att krångla sig in i svenska kontaktnät.
– Vi kände att det fanns en hel "community" i samhället som inte hade internationella skolan att samlas kring och vi ville erbjuda dem något - inte bara en väg till jobb, utan till en meningsfull tillvaro, säger Sally.
2014 drog de därför igång HIC, Helsingborg International Connection, ett internationellt nätverk.
Jenny Wieslander Chandlers, som föddes i Helsingborg, fascination för ett internationellt liv startade långt dessförinnan. Som 20-åring ville hon se världen och gav sig iväg. Hon bodde bland annat i Spanien, blev flygvärdinna och mötte sedan sin brittiske man – i Kanada.
– Vi har sedan bott i Pakistan, Spanien, Belgrad och Storbritannien, mitt CV ser inte ut som någon annans. Jag har bott i åtta olika länder och arbetat i engelsktalande miljöer.
Tjusningen med den internationella atmosfären är svår att förklara, men den fortsatte att locka Jenny även efter att hon flyttat hem till Helsingborg.
– Det är som något som vibrerar, något som händer, försöker Jenny förklara och får medhåll av Sally, som redan i skolan gav sig i kast med språkstudier för att via den vägen ta sig vidare ut i världen.
Vid sidan av jobben som biblioteksassistent och sociala mediakonsult viger Sally och Jenny sin fritid åt HIC som fått ta plats i den kommunala projektlokalen DrottningH. Drottninghög menar de är en utmärkt bas att utgå från - miljön är internationell men många här kan behöva ett större kontaktnät. Bland annat försöker de pussla ihop entreprenörer som kan dra nytta av varandra. De menar att Helsingborg är en unik stad, trygg för barnen, vacker natur, havsnära - men att vi som bor här ofta tar den för given och är för dåliga på att sprida ryktet internationellt.
– Det är lite av en trend just nu att svenska företag vill ta hem personal, men att de finner sig helt "lost in translation". Svenskar flyttar tillbaka men upptäcker att det är svårt att integrera sig. Vi måste skapa mer öppenhet, menar Jenny.
De vill att fler ska upptäcka fördelarna med att flytta till Helsingborg, samtidigt som de är medvetna om att en del personer vill kraftigt begränsa invandringen till Sverige.
– Det skär i hjärtat faktiskt. Cirka 0,1 procent av världens population är svensk - vi har inte råd att inte vara öppna mot andra människor. För att samhället ska växa behövs det många olika slags människor, säger Jenny och får medhåll av Sally, som också lyfter alla de potentiella framtida arbetstillfällen som man riskerar gå miste om när entreprenörer väljer bort Sverige eller fastnar i systemet.
Men på det stora hela har arbetet med HIC bara gett dem positivt tillbaka i form av "thrilling moments" när en kontakt förmedlats, och Jenny har upptäckt nya aspekter av sitt hemland, speciellt inom företagsbranschen.
–  Om du vill ha hjälp, bara fråga!
Jenny: "Det här är jag och vår yngsta dotter. Vi tillbringar mycket tid ute i naturen tillsammans med vår hund och en av våra favoritplatser är Exmoor i England. I Sverige tillbringar vi mycket tid på Kullaberg och i Söderåsens Nationalpark."
Sally: "Den här bilden togs under solförmörkelsen i augusti 1999 i vår trädgård i Surrey, England. Vi hade gjort speciella utkiksplatser för att "se" solförmörkelsen och det kändes som en viktig dag att dokumentera med ett foto. Min mamma tog fotot och nu är det ett varmt minne för mig - jag la ner mycket tid på min trädgård och mina barn lekte där mycket."

Jenny Wieslander Chandler

Ålder: 44 år.

Bor: Döshult.

Familj: Barnen Jack, Ellie, Noah och India och maken Steve.

Sally Russel

Ålder: 55 år.

Bor: Tågaborg.

Familj: Maken Jeremy och sönerna Alex and James.

Aktuella: 14/10 håller HIC en gratis Linkedin-workshop på Idé A Drottninghög.

Gå till toppen