Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget åtal mot företag bakom silverbluff

Det blir inget åtal mot företaget Ion Silver som marknadsfört medlet Ionosil som effektivt mot en lång rad sjukdomar. Åklagare Stefan Waern har skrivit av brottsmisstankarna med motiveringen att det inte går att bevisa att något brott begåtts.

Beslutet togs redan i somras efter fem månaders utredningsarbete. HD-Sydsvenskan har vid upprepade tillfällen sedan i våras förgäves sökt åklagaren.
Bakom polisanmälan stod Läkemedelsverket som ansåg att åklagare skulle pröva om det är brottsligt att göra medicinska påståenden utan vetenskapliga bevis.
I en sluten grupp på Facebook, med närmare 25 000 medlemmar, hade Ion Silvers vd Anders Sultan sålt in medlet Ionosil som effektivt mot en lång rad sjukdomar, bland annat cancer och ebola. Det kunde HD-Sydsvenskan avslöja i oktober förra året.
Företaget har hela tiden tillbakavisat alla anklagelser.
– Det finns inga faktiska bevis eftersom företaget aldrig har marknadsfört kolloidalt silver som läkemedel, har Michael Zazzio, ordförande och juridiskt ombud för Ion Silver, tidigare sagt.
Läkemedelsverket stoppade tidigare i år, mot vite av 800 000 kronor varje gång förbudet överträds, all försäljning och marknadsföring av produkten som en medicinkur.
Gå till toppen