Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Larmet funkade inte vid branden

En allvarlig brandincident på flyktingboendet hade kunnat upptäckas tidigare - om boendet haft fungerande brandlarm.

Margretebergs brandlarm fungerade inte när det började brinna i torsdags.Bild: Läsarbild
Strax före klockan 18 på torsdagen larmades polis och räddningstjänst till flyktingboendet på Margreteberg. Detta sedan det börjat brinna i ett rum på andra våningen.
De 82 boende fick evakueras och rökdykare sattes in eftersom rökutvecklingen var kraftig. Tio personer fick hjälp av rökdykare att ta sig ut ur lokalerna.
Räddningstjänsten ser allvarligt på branden.
– Utrymningen fungerade inte tillfredsställande. När vi var klara ville folk in rätt snabbt igen, säger Jonas Hemert på räddningstjänsten.
På boendet finns ett utrymningslarm, men det är inte kopplat till SOS Alarm. Vid branden utlöstes aldrig larmet. Istället var det en boende som råkade gå förbi i korridoren som larmade sen hen upptäckte röken.
– Hade detta skett på natten, hade det gått riktigt illa. De som bodde på rummet hade inte klarat sig, säger räddningschef Lars Scotte.
Branden tros bero på överbelastning i elsystemet. Enligt uppgift till HD fanns alldeles för mycket elektronisk utrustning kopplad till ett eluttag som bara är dimensionerat för en kaffekokare.
När det väl började pyra, utlöste aldrig den rökdetektor som fanns i rummet. Den var nämligen övertejpad.
– Det får inte hända att larmet saboteras på det här viset, säger Lars Scotte.
Enligt honom är det inte första gången det sker på Margreteberg.
– Folk kanske vill röka på rummen. Det finns en brandskyddsansvarig som flera gånger sagt till om detta och flera gånger tagit ner tejp.
Enligt räddningstjänsten finns det ingen lag på att Margreteberg ska ha ett automatiskt brandlarm som går direkt till SOS Alarm.
– Man följer lagstiftningen och har en nattportier som ska larma vid brand. Men vi vill alltid att man ska automatiska brandlarm.
Under fredagen hade räddningstjänsten och ägaren till Margretebergs flyktingboende Hotel Arena i Halmstad ett möte om situationen.
– Vi måste få rätt på detta och se till att ägarna gör vad de ska. Vi ska gå igenom allting igen för detta ska inte få lov att inträffa, säger Lars Scotte.
Ägaren Linda Halla Andréasson vill inte svara på muntliga frågor. På mejl svarar hon dock att man ser "mycket allvarligt på det inträffade" och att man "arbetar förebyggande med att ständigt öka säkerheten". Men exakt vad man ska göra vill hon inte svara på.
Vad gäller brandorsaken skriver hon:
"Om det av utredningen framgår att det är något i vårt elsystem som orsakade branden kommer vi självfallet att åtgärda detta."
Gå till toppen