Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prestigefyllt bokpris till Maria Jönsson

Illustratören från Höganäs får Elsa Beskow-plaketten tillsammans med Annika Thor för berättelsen om "Flickan från långt borta".

"Flickan från långt borta" var en del i Maria Jönssons utställning på Höganäs museum i fjol.Bild: Sonny Thoresen
DDet är berättelsen om "Den Gråa", en kvinna som bor ensam i skogen. När en liten flicka knackar på dörren och vill komma in är hon först avvisande, men förändras i mötet med flickan.
Maria Jönsson säger att hon är glad över att boken får mycket uppmärksamhet.
– Det är en bok som betyder mycket för mig.
Varför då?
– Texten jag fick av Annika Thor var spännande att jobba med. Det är ett allvarligt ämne som jag tycker om att fördjupa mig i, och kunde dra in mycket av mig själv i. Det är också ett aktuellt ämne, och priset gör förhoppningsvis att fler upptäcker boken.
Det ligger nära till hands att dra paralleller till den rådande flyktingkrisen.
– Absolut, det handlar om att vi ska våga förändra oss, våga släppa in, säger Maria Jönsson.
Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och delas ut av Svensk biblioteksförening för att uppmärksamma årets bästa svenska bilderbok eller illustrerade barnbok.
– Det är ett jättefint pris som funnits länge. Tove Jansson var först att få det och många grymma illustratörer står på listan över pristagare, jag är otroligt stolt att komma med där, säger Maria Jönsson.
Hon ligger också bakom de uppmärksammade böckerna om Spyflugan Astrid, och står för både text och illustrationer.
– Just nu försöker jag lära mig skriva bättre, jag har mycket att lära. Jag är framför allt bildmänniska. I böckerna om Astrid är det bilderna som driver berättelsen, men nu vill jag utveckla mitt skrivande mer.
Gå till toppen