Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsutrymmet har växt med en dryg sida varje dag sedan i augusti.

Idag är det 35 år sedan jag blev ihop med min hustru. Jag hade tänkt skriva om det, men insåg i går eftermiddag att det skulle bli för kletigt och privat. Så jag avstår. Det får bli något positivt om Helsingborg istället.
Mitt förhållande till Helsingborg är också 35 år gammalt. Jag flyttade hit första gången samma år som jag träffade min blivande fru. Det är stor skillnad mot Helsingborg nu och då. Det synliga för ögat är allt nytt som byggts under den här tiden. Knutpunkten har tillkommit liksom Norra hamnen och mängder av andra moderna bostäder, Strandpromenaden, Helsingborg Arena och tillbyggnaden av Olympia, som nu går in i en andra fas. Snart får vi också ett nytt kongresscenter. Och så alla uteserveringar, barer, restauranger och pubar som har förändrat nöjeslivet. När jag bodde här 1980-81 åkte vi över till Helsingör för att roa oss på helgerna. Det gör ingen numera.
Hela den här förändringen har vi skildrat i Helsingborgs Dagblad de här 35 åren – och alla förändringar dessförinnan sedan 1867. Vi har funnits längre än Zoega’s, Rådhuset, Olympia, Ångfärjan och Terrasstrapporna.
Nykomlingen i gänget, Campus Helsingborg, fyllde nyss 15 år. Men etableringen av Campus är kanske det som utvecklat staden mest sedan jag bodde här i början av 1980-talet. När näringsliv, universitet och kommun samarbetar händer det något. Synen på företagande och entreprenörskap har radikalt förändrats.
Jag har själv sett det på nära håll när jag suttit i styrelsen för Campus vänner och när jag deltagit i juryn för att utse Årets framtidsföretagare i nordväst. Vi hade ett 40-tal nomineringar att ta ställning till. Imponerande eftersom den övre åldersgränsen för att bli nominerad var 30 år. I torsdags utsågs Årets nyföretagare och i går delade Marknadsföreningen ut Guldkärnan till nordvästskånska företag och personligheter i fyra olika kategorier.
Viktigare än byggnader är att vi lyckas förändra attityder, eller vårt mindset som det heter på nysvenska. Det är här som Campus har sin största betydelse. Där kan även vi på Helsingborgs Dagblad bidra genom att vara ett forum för opinionsbildning och diskussioner. Informerade medborgare är en förutsättning för framgång och framåtskridande. I HD har vi i år ökat sidantalet successivt med 5-6 sidor per dag. Helsingborgsutrymmet har växt med en dryg sida varje dag sedan i augusti. Vi har också fler lokala nyheter på hd.se än tidigare.
Det är vårt sätt att vårda ett förhållande som fyller 150 om två år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen