Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Skärper straffet förgrovt bedrägeri

Hovrätten skärper straffet för en av de två bröder som tidigare i somras fälldes för flera fall av bedrägerier, varav några grova.
Han får nu ytterligare några månader att sitta av.

Tingsrätten i Malmö dömde i juli två bröder, födda 1991 respektive 1992, från Landskrona till fängelse. Den äldre brodern fälldes för flera fall av bedrägerier, några var grova, och för urkundsförfalskning.
Straffet i tingrätten för 24-åringen blev tre års fängelse.
Den yngre brodern åtalades för ett fall av grovt bedrägeri, samt ett fall av narkotikasmuggling.
Han fälldes för båda åtalspunkterna och straffet för honom blev ett år och sex månaders fängelse.
Det grova bedrägeriet han tillsammans med brodern fälldes för, handlade om att de genom att använda förfalskade handlingar fått ett Nordea-kontor att överlämna en postväxel på 680 000 kronor.
Bedrägeriet drabbade en enmansföretagare och tingsrätten beskrev i sin dom brottshandlingarna som avancerade.
Men domen gillades inte av 23-åringen. I domstolsförhandlingarna har han påstått att han och brodern under hot tvingats utföra handlingarna. Eftersom han var rädd vågade han inget annat.
Han överklagade och ville i första hand bli helt friad från misstankarna om grovt bedrägeri.
Överklagade gjorde också åklagaren. Han ville ha en straffskärpning.
Nu går hovrätten på åklagarens linje och skärper straffet. Hovrätten menar att uppgifterna om att 23-åringen skulle ha varit hotad är motbevisade.
Domstolen menar dessutom att tingsrätten dömde honom till ett för lindrigt straff och han får nu i stället ett år och nio månader bakom galler.
Den äldre brodern valde att inte överklaga.
Gå till toppen