Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från älskling till terrorist

"Hej där, är du från Sverige? Jag tyckte det lät som du pratade svenska nyss på telefon".
En medelålders man vid kafébordet intill mitt tittar nyfiket på mig. Jag har just pratat med Dagens Nyheter-redaktionen i Stockholm och tänkte snabbt avsluta min frukostcroissant för att gå hem och ta itu med dagens arbetsuppgifter.
Men jag blir sittande nästan en timme där på kaféet vid Betlehemgatan i Jerusalem. Den nyfikne mannen och hans två kamrater vill prata om Sverige.
"Jag har läst alla böcker jag hittat av Henning Mankell, han är en fantastisk författare", säger mannen som först tog till orda. Nu vill han veta om jag delar Mankells bild av mitt hemland. Är det sant att livet där inte är en fridfull oas utan fyllt av kriminalitet och andra samhällsproblem?
Jag medger att Sverige, precis som alla andra samhällen, har sina problem med brottslighet och mänskliga tillkortakommanden. Och att Mankell är en skicklig skildrare av samhällets och människornas mörkare sidor.
"Ja, sannerligen. Jag har en känsla av att jag vet allt om Sverige trots att jag aldrig varit där. Det intressanta är att den bild jag fått genom Mankells böcker inte alls stämmer med vad jag tidigare trodde – att ni lever i ett fridfullt, näst intill tråkigt samhälle där inget oväntat eller störande händer", säger mannen och ställer en rad frågor om våra levnadsförhållanden.
Jag svarar efter bästa förmåga, och när vi skiljs åt tackar han för att jag i stort sett har bekräftat att den mankellska bilden stämmer: Sverige är ingen lycksalig idyll. "Inte ens Sverige", säger han med lätt beklagande eftertryck och insisterar på att betala min frukostfika.
Detta samtal utspelade sig för tio år sedan, då jag arbetade i Jerusalem som DN:s korrespondent. Och det var inte enda gången som Mankell och hans böcker kom på tal när folk fick klart för sig att jag var svensk. Hans böcker hade en stor israelisk läsekrets, och jag vågar påstå att han, vid sidan av Ingmar Bergman, var den mest kända och uppskattade svenska kulturpersonligheten i Israel.
Men bilden av Henning Mankell förändrades drastiskt på sommaren 2010, efter den israeliska flottans attack mot Ship to Gaza-konvojens försök att bryta blockaden av Gazaremsan.
Då dödades nio turkiska aktivister på fartyget "Mavi Marmara" av israeliska kommandosoldater. Henning Mankell som befann sig på systerfartyget Sofia arresterades och förvisades på livstid från Israel. Han hade nu förvandlats till en illasinnad terrorist.
Några dagar efter Mavi Marmara-attacken var jag ute på stan för att fånga in den israeliska allmänhetens syn på händelsen. Tre damer vid ett kafébord vägrade först prata med mig eftersom jag var svensk. Men när jag insisterade gick de med på att delge mig sin uppfattning. En av dem menade att det var synd att de israeliska soldaterna inte hade lyckats ta död på fler av ”terroristerna”. Och hennes väninna beklagade djupt att den lysande författaren Mankell hade avslöjat sig som Israels svurne fiende.
Gå till toppen