Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bushwick vill inspirera nya låtskrivare

I många fall handlar låtskrivarworkshops om att försöka fixa en demo eller greja ett skivkontrakt. I Bushwick Book Clubs regi är målet något annat.

Höstens säsong av Bushwick Book Club, konceptet där artister ger sitt eget uttryck åt litterära verk, får en annorlunda upptakt.
Trion bakom arrangemanget inleder med en workshop för unga i RumEtt som spinner vidare på Bushwicks idé: att skriva musik utifrån litteratur.
– Vi får ofta feedback efter våra Bushwick-kvällar att gästerna tycker det är intressant att få ta del av artisternas känslor och tankar inför uppgiften och hur de påverkats av att läsa boken, säger musikern Thomas Teller som tog konceptet till Sverige tillsammans med poeten Kristian Carlsson.
Låtskrivarworkshopen riktar sig till unga mellan 15–25 år. Till sin hjälp har Bushwick-teamet en bok.
– Vi har valt att utgå från Agatha Christies deckarklassiker "Och så var de bara en". Vi lägger stort fokus på inspirationen. Processen är viktigare än det färdiga resultatet, säger Evelina Rothman som är kulturpedagogen i sammanhanget.
Förkunskaper är inte så noga, menar Thomas. Huvudsaken är att vara nyfiken på låtskrivande och att antingen ha läst boken, eller vara insatt i handlingen.
– Men det måste inte vara på djupet. Meningen är inte att på något sätt återberätta boken, utan spinna vidare på det man fastnat för. Det kan vara en mening, ett kapitel, ett föremål eller en känsla, säger Thomas och förtydligar:
– Du måste inte tycka att boken är bra. Ibland har artisterna som medverkat i Bushwick tyckt att boken varit dålig men ändå blivit inspirerade att skriva fantastisk musik.
Vad känner ni själva inför Agatha Christies bok?
– Agatha Christie är ju en författare som jag hört om i hela mitt liv, men detta är faktiskt den första Christie-deckaren jag läst. Jag är inte mycket för deckare annars, säger Evelina.
– Jag håller med. Jag tycker att den innehåller en sorts underfundighet som är spännande. Jag är impad av Agatha Christie att hon gav sig på ett sådant projekt att skildra tio främlingar som är isolerade på en ö, där alla är misstänkta och en efter en blir mördare, och jag lyckades inte klura ut slutet, säger Thomas.
Första workshoptillfället, fredagen den 16 oktober, fokuserar på att sätta grunden för låtskrivandet genom diskussioner och tolkningar.
Fredag den 13 november görs en avstämning och deltagarna hjälps åt att planera inför kommande Bushwick Book Club, den 25 november.
– Då kommer deltagarna få möjlighet att ingå i programmet, och framföra sina alster, säger Thomas Teller.
Låtskrivarworkshop
När: Fredag 16 oktober och fredag den 13 november, klockan 16–29.
Var: RumEtt, Dunkers kulturhus.
Workshopen är ett samarbete mellan Dunkers RumEtt, Nicolaiskolan och Bushwick. Gratis för alla mellan 15–25 år.
Säsongspremiär Bushwick Book Club
När: Torsdag 29 oktober, klockan 19.30.
Var: Konsertsalen, Dunkers kulturhus.
Kvällens artister: Sumie Nagano, Crying Day Care Choir och Cecilia Bonde.
Kvällens bok: "The first bad man" av Miranda July.
Bushwick Book Club med unga låtskrivare
När: Torsdag 25 november, klockan 19.30.
Var: Konsertsalen, Dunkers kulturhus.
Kvällens artister: Nadia Nair, Rasmus Brix och medverkande från RumEtts låtskrivarworkshop.
Kvällens bok: "Och så var de bara en" av Agatha Christie.
Gå till toppen