Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dödsdans för delar av kärnkraften

Något av en dödsdans pågår just nu för stora delar av den svenska kärnkraften.
De två äldsta reaktorerna på kärnkraftverket i Oskarshamn ska stängas — och framtiden för två reaktorer i Ringhals avgörs inom kort.

Kärnkraftverket i Oskarshamn. ARKIVBILDBild: Mikael Fritzon / TT
Onsdagens beslut om Oskarshamn togs av en extrastämma i kraftbolaget OKG och följer den plan kärnkraftverkets huvudägare, energibolaget Eon, presenterade i juni. Eon äger 54 procent av OKG. Resten ägs av finska Fortum, som motsatt sig stängningen.
När frågan behandlades i OKG:s styrelse fick Fortums åsikt stöd av fackets representanter, vilket innebar att nedläggningsbeslutet tillfälligt stoppades. Nu togs det i stället på en extra bolagsstämma, där facket inte har rösträtt.
Personalstyrkan på kärnkraftverket i Oskarshamn ändras inte just nu. Men på sex—sju års sikt kommer den i stort sett att halveras, till 450—500 personer.
— Nu är vi ungefär 930, säger Johan Svenningsson, vd för OKG.
Kraftverket har tre reaktorer. Den äldsta, reaktor O1, ska stängas under perioden 2017—19. Reaktor O2 har i olika omgångar renoverats för åtta miljarder kronor, men ska inte återstartas.
Den nyaste av reaktorerna ska köras vidare som planerat till 2045.
Enligt Eon ligger ekonomiska skäl bakom stängningen av de två äldsta reaktorerna. Elpriset är lågt och effektskatten på kärnkraften anses vara betungande.
— Nu finns inte lönsamheten längre, säger Svenningsson.
På torsdagen ska också ägarna Eon och Vattenfall vid en extra bolagsstämma diskutera tidsplanen för stängningen av reaktorerna ett och två i Ringhals. Där har Vattenfall sagt att de ska tas ur drift senast 2020, medan Eon velat ha mer tid för att sätta slutdatum.
— Kanske når vi enighet, kanske inte. Det är rätt komplext att bedöma, säger Roger Strandahl, kommunikationschef på Eon Kärnkraft, till TT.
Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered är efter beskedet om Oskarshamn kritisk mot regeringen.
— Det är oroande besked för den långsiktiga energipolitiken, säger han till TT.
Hjälmered vill bland annat ha sänkt kärnkraftsskatt och kritiserar att regeringens parlamentariska energikommission inte har skarpa förslag att jobba med.
— Det är en mazarin- och mysfas i kommissionen just nu.
Gå till toppen