Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få döms för vanvård av djur

Fyra tusen i böter för att slå sin hund och samma bot för att vanvårda hundra mjölkkor.

Djurskyddsinspektörerna Eva Carström och Paula Hultgren är ute på en kontroll i Höganäs.Bild: Hussein El-Alawi
Endast 25 procent av alla åtalsanmälningar mot djurägare leder till fällande dom. Men förhoppningen är att en ny djurskyddslag ska förändra siffrorna.
HD och Sydsvenskan har gått igenom samtliga domar från Skånes tingsrätter sedan 2009. Fram till september i år har det gjorts 254 åtalsanmälningar. I ungefär 60 av de fallen dömdes någon för djurplågeri eller den mildare påföljden brott mot djurskyddslagen.
I våras dömdes en bonde för djurplågeri i Kristianstads tingsrätt. Flera djur dog på grund av vanvård. Djurhållaren fick villkorlig dom och betalade 7 500 kronor i böter.
– Vi blir glada när det leder till fällande dom när någon vanvårdat djur till döds. Samhället måste visa att man inte får behandla djur på det viset, säger Paula Hultgren, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.
2013 skulle Sverige få en ny djurskyddslag. Jordbruksverket och länsstyrelserna hoppades att tydligare direktiv skulle ge möjlighet att lagföra personer som begår brott mot djurskyddslagen. Man ville även möjliggöra längre straff och därmed få högre prioritering hos domstolarna. Men enda resultatet utredningen gav var att regeringen förbjöd tidelag.
Under våren 2016 väntas ytterligare ett lagförslag. Ansvarig för att ta fram en ny proposition är Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
– Djurskyddet är en prioriterad fråga för regeringen. Vi arbetar för att stärka djurskyddet och bereder just nu en proposition, säger Elisabeth Backteman.
De tre senaste åren har länsstyrelserna fått särskilda pengar av regeringen, öronmärkta för djurskydd. Något liknande finns inte i budgeten för 2016.
– Det är ett resultat av tuffa budgetförhandlingar med begränsade möjligheter att göra reformer. Tyvärr kunde vi inte behålla det särskilda anslaget till djurskyddet, säger hon.
Budgetförändringen kommer dock att påverka djurskyddsarbetet.
– Vi kommer naturligtvis inte att hinna med den mängd kontroller vi gör idag. Det är som att säga "här har ni fem kronor, köp två liter mjölk", säger Juha Toropainen, länsveterinär på Djurskydds- och veterinärenheten.
Sedan 2010 har länsstyrelsen ökat kontrollerna av dem som fått djurförbud. Granskningarna visar att en tredjedel har kvar djuren.
Varför antalet är så högt är svårt att svara på, menar Juha Toropainen.
– Det finns många olika anledningar. Men om en djurhållare blir påkommen är inte straffet så allvarligt. Djuren blir omhändertagna och djurskyddsinspektörerna gör en åtalsanmälan.
I ett fall hade en djurhållare i Malmö nya djur trots förbud. Hon dömdes till böter på 2 000 kronor.
– Det är tråkigt att så många av dem som får djurförbud fortfarande har kvar djuren. Man lämnar till åtal men det händer inte så mycket, säger Paula Hultgren.
Från 2010 till idag har andelen djurförbud nästan ökat med 100 procent. Det är ett resultat av att länsstyrelsen har kunnat lägga mer resurser på att göra den typen av kontroller.
– Vi har skyldighet att pröva ett visst antal djurförbud och vi har effektiviserat processerna samt haft bättre koll med juristerna, säger Juha Toropainen.
Men utan resurser kommer inte alla stå lika inför lagen.
– Det är inte rättvist om vi har fyrtio likadana fall men bara hinner pröva tio av dem, säger Juha Toropainen.
Nu påbörjas ett projekt för att förbättra åklagarmyndighetens handläggning av djurskyddsärenden.
– Vi ska försöka göra en sammanställning över vad som egentligen gäller på det rättsliga området. Vilka arbetsmetoder kan vi använda? Vad kan vi göra för att det ska bli bättre? säger Anna Palmqvist, kammaråklagare i Malmö.
– Det finns god lokal erfarenhet av djurskyddsärenden. Målet är att få ett samlat grepp och även centralt samordna materialet så att vi kan få en bred allmän kunskapsbas, säger hon.

Från inspektion till dom

1. Inspektörerna gör kontroller efter anmälningar och slumpmässiga inspektioner.2. Vid misstankar om djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen skrivs en -åtalsanmälan.3. Åklagare bedömer om -utredning påbörjas eller ej.4. Om ja kan åtal väckas och fallet prövas.
Gå till toppen