Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Avgift för pooler kan införas redan nästa år

Att vara poolägare i Båstad kan bli en dyr affär. Kommunen kan bli först i Sverige med att göra de privata bassängerna avgiftsbelagda.

Nästa år kan pooler bli avgiftsbelagda i Båstad kommun.Bild: Albin Brönmark
Det var vid kommunstyrelsens senaste sammanträde som ledamöterna gjorde en djupdykning i förslaget.
Ärendet väcktes av ordförande Bo Wendt (BP) och det som föreslås är en så kallad nyttoavgift för pool som ett tillägg till VA-taxan.
Det skulle innebära att ägare till pooler med en volym på minst tio kubikmeter får betala en fast årlig avgift på 725 kronor plus en rörlig avgift som avgörs av poolens storlek. Totalt rör det sig om avgifter på mellan cirka 1 000 och 4 000 kronor.
Bakgrunden till förslaget är vattenbristen som brukar plåga kommunen under sommarhalvåret.
Det gav dock upphov till en hel del diskussioner bland ledamöterna. Mest protester kom från Moderaterna:
– Lösningen är inte att jaga människor med pool, rika människor kommer ändå att ha det. Problemet är hur vi ska åtgärda vattenbristen och att vi har för lite vatten ut mot Torekov. Hur ska intäkterna från poolavgiften kunna hjälpa? sa Daniel Olofsson (M).
Partikollegan Kerstin Gustafsson (M) ställde sig också frågande till hur intäkterna skulle se ut jämfört med kostnaderna för tillsyn och efterfrågade en kartläggning.
Men Ingela Stefansson (S) var av en annan uppfattning.
– Jag hur det byggs pool efter pool ute i Torekov och avgiften har ett signalvärde. Vi måste vara rädda om vattnet, sa hon.
Och ordförande Bo Wendt (BP) försvarade sitt förslag:
– De som gör av med mycket, ska betala mycket.
Moderaterna och Centerns Gösta Gebauer avstod från att delta, men övriga ledamöter beslutade i enlighet med förslaget.
Nu hamnar ärendet i fullmäktige och om poolavgiften klubbas där, börjar den gälla vid årsskiftet. Effekterna av avgiften ska sedan utredas i september.
På SKL (Sveriges kommuner och landsting) har man inga uppgifter om poolavgifter i andra kommuner. Troligen blir Båstad först i Sverige.
Gå till toppen