Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M-ledare tonar ned förväntningar

Moderatledaren Anna Kinberg Batra dämpar förhoppningarna hos de ombud på M-stämman som vill ha en hård linje mot regeringen efter DÖ:s fall.
— Jag tror att man ska ha ganska låga förväntningar på vad som kan hända i höst, sade hon.

Trycket kan bli hårt mot M-ledaren Anna Kinberg Batra när partiets stämma börjar i dag. ARKIVBILD.Bild: Maja Suslin/TT
Att hon står inför en svår balansgång illustrerades av att hon inledde med att säga att Sverige är på fel väg. Samtidigt betonade hon att partiet inte vill ställa till kris utan agera ansvarsfullt.
Den senaste veckans politiska turbulens, med en dödförklarad decemberöverenskommelse och KD-ledaren Ebba Busch Thors överraskande utspel om en gemensam alliansbudget redan nästa år, gör att många ombud nu vill veta hur partiledningen tänker agera.
Trycket finns i partiet att flytta fram positionerna rejält. En del ombud, till exempel i Bohuslän, kan tänka sig att spela hårt och drar sig inte för att fälla regeringens budget, även om det innebär extraval.
Men ett första steg i partiledningens riktning togs redan på torsdagen. Med förkrossande majoritet, 19—1, slöt det utskott som hanterade frågan upp bakom partistyrelsens försiktiga formuleringar om att partiet står bakom "en ordnad process för budgetbehandlingen i riksdagen" och att det "tjänar Sverige väl".
Anna Kinberg Batra upprepade det hon har sagt tidigare om att den rödgröna regeringens budget kan förändras när riksdagens utskott börjar behandla den. Hur det ska gå till och vad hon hoppas ändra på ville hon inte säga.
— Jag vill bara vara tydlig med att riksdagens arbete ännu inte börjat. Det vore direkt fel att nu ställa ut ultimativa löften om vad som ska hända i varje utskott, sade hon.
Och även om partistyrelsen i sina nyskrivna svar på motioner som kräver DÖ:s upphävande, inte utesluter att väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S), så tonade Kinberg Batra även ned de skrivningarna.
— Jag är inte beredd att ta det initiativet nu. Instrumentet finns om statsråd underlåter att följa riksdagens beslut, men man ska inte spela upp det, sade hon och upprepade att hon inte är beredd att kasta in landet i en kris.
Moderata ungdomsförbundet (Muf) är drivande i flera frågor som väntas väcka debatt på stämman. Muf går emot partistyrelsen både när det gäller att förändra lagen om anställningsskydd (las), att låta tillfälliga uppehållstillstånd vara huvudregel, i stället för permanenta, och att skärpa möjligheter att stoppa tiggeri.
— Jag tycker att Moderaterna ska häva tankeförbudet kring las och behandla den som vilken lagstiftning som helst, säger Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.
Gå till toppen