Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värken i magen var dottern Tuva-Li

Sofia Werlin trodde hon hade urinvägsinfektion. Att hon var gravid hade hon ingen aning om när hon gick till doktorn. Bara ett par timmar senare föddes dottern Tuva-Li.

Sofia Werlin lyfter försiktigt upp åtta dagar gamla dottern Tuva-Li som ligger och sover i soffan. I vardagsrummet står barnvagnen och i sovrummet finns en tygklädd korg åt henne.
Det ser tryggt och välplanerat ut. Trots att Tuva-Li kom som världens överraskning förra onsdagen.
– Jag hade kommit hem från Rhodos på söndagen och trodde jag hade urinvägsinfektion. Jag sprang på toaletten stup i kvarten och fick mer och mer ont i magen, berättar Sofia Werlin som är 26 år och arbetar som personlig assistent.
Sofia Werlin är lycklig över sin Tuva-Li fast hon inte var planerad. "Jag skulle aldrig vilja ha det här ogjort och hade inte gjort abort även om jag fått veta tidigare att jag var gravid."Bild: Anders Malmberg
På hennes egen vårdcentral i Påarp hade de inga tider och det slutade med att hon fick söka sig till jourvårdcentralen på Helsingborgs lasarett.
– Där fick jag lämna urinprov och så kände läkaren på min mage. Hon frågade om jag var gravid. Nej, det är jag inte svarade jag. Men hon tyckte att hon kände en rumpa, så hon skickade upp mig på förlossningen.
Efter det omtumlande beskedet gick det snabbt. Sofia kom till vårdcentralen 17.45. En halvtimme senare var hon på förlossningen och 19.46 var hon nybliven mamma till en liten dotter.
Lilla Tuva-Li sover mest, ovetande om all dramatik kring hennes födsel.Bild: Anders Malmberg
– När jag fick beskedet kändes det overkligt, och jag tänkte mest på att jag inte hade några saker till bebisen.
Dottern som vägde drygt 3,9 kilo föddes i 39:e veckan och var alltså i stort sett fullgången.
Nu har Sofia mellanlandat några dagar hemma hos sin mamma och hennes man i Åstorp innan hon åker hem till sig i Påarp. Släkt och vänner har ställt upp och hjälpt till med allt som behövs till en nyfödd.
Bild: Anders Malmberg
Sofia Werlin säger att fast det kan tyckas märkligt så har hon inte märkt något alls av graviditeten.
– Vikten har stått still, magen har inte varit spänd och jag har inte varit illamående. Det enda har varit lite halsbränna till och från.
– Jag har inte heller känt några rörelser. Hon är ju en väldigt lugn bebis nu, så det kanske hon var i magen också.
Bild: Anders Malmberg
Att mensen uteblev reagerade hon inte heller på eftersom det fanns andra förklaringar.
– Jag hade slutat med p-piller eftersom jag inte mådde bra av dem, och tänkte att det säkert hade med det att göra. Det kunde ju också påverka att jag tränade rätt mycket och hade gått ner i vikt, förklarar Sofia Werlin som har en blogg om sin stora viktnedgång.
Efteråt har hon funderat på vad som kunde ha hänt om hon bara fött några dagar tidigare, under flygresan till eller från Rhodos. Men mest är hon glad över sin lilla dotter, som förstås även har en pappa.
– Han känner till henne, men vi har bestämt att inte gå ut med hans namn, förklarar hon.
Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen