Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Vi prioriterar sakpolitik framför blockpolitik."

Att vi för ett år sedan valde att ingå i det majoritetsstyre som då bildades i Helsingborg gör att stadens medarbetare och invånare har möjlighet till en stabil och trygg utveckling, något som är svårare att uppnå i de minoritetsstyren som finns runt om i landet.
Det skriver de två miljöpartistiska kommunalråden i Helsingborg, Annika Román och Marcus Friberg.

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och med förtvivlan ser vi dess effekter i många delar av världen. Vårt politiska ansvar mot barn och kommande generationer att anta denna utmaning är stort. Vi gröna är beredda att göra det globalt, men även lokalt i Helsingborg.
Europas gröna partier bildades för att världen brinner. Att diskutera vems fel branden är, istället för att försöka släcka den, är inte de grönas melodi. Vi prioriterar sakpolitik framför blockpolitik. Grön politik är handlingsorienterad.
Den gröna omställningen är avgörande för planetens framtid. Att Miljöpartiet sedan valet 2014 för första gången ingår i ett styre i Helsingborg är därför en lättnad. Under året har en klok grön politik verkställts. Helsingborgs stad ska mäta och sedan minska sitt ekologiska fotavtryck.
Även om Sverige ligger i framkant globalt när det gäller klimat- och miljöfrågor avger landet ett av världens största ekologiska fotavtryck – nästan tre jordklot krävs om alla skulle leva som människor i Sverige.
Att bo onödigt rymligt, dagligen använda stora och bränslekrävande bilar, köpa och sedan slänga massor av kläder och prylar och att konsumera förhållandevis mycket kött som är energikrävande att producera är beteenden som varje människa måste ändra om hållbara och klimat- och miljömål ska kunna uppnås.
I Helsingborg tar Miljöpartiet ansvar för klimatfrågan genom att minska stadens klimatpåverkan och öka helsingborgarnas möjligheter att leva hållbart. Stora investeringar med en fördubblad satsning på förnybar solenergi, bättre infrastruktur för cyklister och fotgängare, mer ekologisk och klimatsmart mat på skolor och äldreboenden är bra exempel på hur vi gör det lätt att välja en klimatsmart vardag.
Miljöpartiet har under lång tid uppmärksammat Helsingborgs omfattande sociala utmaningar. Allt fler människor vänder sig till socialförvaltningen och arbetsbelastningen för socialsekreterarna är oacceptabelt hög.
Under 2016 gör det blågröna styret en rekordsatsning på socialförvaltningen. Den procentuella ökningen utgör nästan 10 procent av förvaltningens budget och är noga avpassad för att verksamhetens kvalitet ska kunna återuppbyggas på lång sikt.
Mycket behöver också göras för att minska intoleransen och öka öppenheten i Helsingborg. Att HBT-certifiera Dunkers kulturhus och stödja Ung HBTQ/HBG, en mötesplats för HBTQ-ungdomar, är viktiga satsningar som behövs i Helsingborg.
För att mångfalden av uttryck och röster ska prägla och utveckla stadens identitet förbättrar vi förutsättningarna för den fria kulturen. Anslagen ökar och ett regelverk som gör det möjligt för fria kulturaktörer att söka långsiktigt stöd för verksamhet i Helsingborg ska tas fram.
Vårdnadsbidraget förhindrar inträde på arbetsmarknaden och motverkar integration och jämställdhet. Att denna kvinnofälla har försvunnit från Helsingborg finner Miljöpartiet mycket glädjande.
Att vi för ett år sedan valde att ingå i det majoritetsstyre som då bildades i Helsingborg gör att stadens medarbetare och invånare har möjlighet till en stabil och trygg utveckling, något som är svårare att uppnå i de minoritetsstyren som finns på många håll och nivåer runt om i landet.
När vi fem partier som ingår i Helsingborgs majoritetsstyre förhandlat klart blir den blågröna politiken verklighet och Sverigedemokraterna, ett parti med diskriminerande värdegrund, blir utan inflytande.
Miljöpartiet är stolt över att tillsammans med M, FP, KD och C under denna mandatperiod styra Helsingborg i majoritet. Genom en långsiktig visionsstyrning ger vi Helsingborg möjlighet till en hållbar utveckling.
Annika RománMarcus Friberg

SKRIBENTER

Annika Román (MP) är kommunalråd i Helsingborg.
Marcus Friberg (MP) är kommunalråd i Helsingborg.
Gå till toppen