Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårdanställda vill inte privatisera äldreboende

På Lundhagens vårdboende i Kattarp väcker politikernas beslut att privatisera fyra äldreboende ingen sympati bland personalen. ”Jag hoppas att vi kan nypa det här i rumpan så att det inte blir av”, säger en sjuksköterska.

Lundhagens äldreboende på Planavägen i Kattarp. Från vänster till höger: Maj-Britt Palm, Lotta Rosengren, Annika Granell och Britt-Inger Jeppsson.Bild: Albin Brönmark
I tisdags meddelade kommunpolitikerna att fyra kommunala äldreboenden om ett år ska läggas ut på entreprenad. Men inte vilka.
– Det är tråkigt att läsa det i tidningen och det blir en himla oro, säger sjuksköterskan Annika Granell.
Ingen av de anställda som tidningen pratar med tycker att privatiseringen är en bra idé.
Annika Granell har själv arbetat på privatägda äldreboende i och utanför kommunen men återvände till den offentliga verksamheten.
– Personalen dras ner så att det blir minimibemanning, säger hon.
Skulle personaltätheten inte kunna vara ett krav i upphandlingen?
– Det skulle vara bra men jag tror inte att det blir så eftersom det ska gå till den billigaste. Så fort man vill driva vården med vinst blir det problem, säger Annika Granell.
 
Britt-Inger Jeppsson hoppas på ett annat politiskt beslut. ”Jag hoppas att de backar”, säger hon.Bild: Albin Brönmark
Lotta Rosengren är undersköterska.
– Politikerna kan gott komma hit och jobba, säger hon, och får omedelbart medhåll av kollegorna, som spontant föreslår ett studiebesök.
Annika Granell har jobbat på Lundhagens vårdboende i tre år. Här finns fyrtio patienter fördelat på fyra avdelningar.Bild: Albin Brönmark
Undersköterskan Britt-Inger Jeppsson jobbar främst på demensavdelningarna och har svårt att förstå hur argumentet om valfrihet skulle vara relevant för patienterna där, som är extra vårdkrävande.
– De är så sjuka i sin demens att det inte finns några andra alternativ, säger hon.
Enligt Annika Granell finns det redan olika inriktningar på de kommunalt drivna äldreboendena, och hon fruktar att olika aktiviteter för de äldre kan dras in vid en privatisering.
Om en liten stund får den samlades personalen flytta på sig, för då börjar gymnastiken för de äldre.
Två av avdelningarna på Lundhagens vårdboende tar emot extra vårdkrävande demenspatienter från hela Helsingborg. För att bli aktuell för boendet måste patienten uppfylla vissa kritierier.Bild: Albin Brönmark
Britt-Inger Jeppsson berättar om en kommentar från en boende efter den årliga utflykt med övernattning i Magnarp som boende har tillsammans personalen: ”Det var formidabelt”.
Bristande aktiviteter för de äldre var också kommunens motivering till att Humana Omsorg inte fick fortsätta driva Lussebäcksgården och Ragnvallagården.
Varför tror du politikerna gör detta?
– Ja, det är en bra fråga, säger undersköterskan och skyddsombudet Maj-Britt Palm.
På de två atriumgårdarna kan de boende själv komma ut utan att känna att personalen hänger dem i hasorna.Bild: Albin Brönmark
Annika Granell tror att motståndet mot privatiseringar är stort även på de andra äldeboendena som kan komma att påverkas.
Om privatiseringen genomförs tror hon att det åter kommer sluta med en återkommunaliseringen – men först efter att viktig kompetens försvunnit och personalen ”körts i botten”.
Annika Granell ser personaltätheten som viktig när det gäller patienter med demenssjukdomar, eftersom det är lättare att avstyra konflikter mellan boende och med personalen om det finns fler som jobbar.Bild: Albin Brönmark
– Jag hoppas att vi kan nypa det här i rumpan så att det inte blir av, säger hon.

Ännu oklart vilka

Fyra äldreboende ska om ett år drivas i privat regi.
Vilka det blir är ännu inte beslutat – bara att det inte blir Murteglet, Stattenahemmet eller Tuvehagen, som nyligen blivit kommunala igen efter att ha varit privata.
Två kommunala vårdboenden – Åbrädden och Kungshult – drivs på så kallad intraprenad, där personalen har friare händer.
Gå till toppen