Skåne

Hon hjälper kvinnor i Tanzania att få jobb

Malin Cronqvist från Lund har startat en egen hjälporganisation där hon bland annat hjälper kvinnliga studenter i Tanzania att utbilda sig i datakunskap.
– Utan den kunskapen har de en väldigt liten chans på arbetsmarknaden, säger hon.

Det hela började för fem år sedan när Malin Cronqvist satt hemma på kammaren i Lund. Hennes kompisar skulle börja plugga, men hon ville ut i världen.
– Jag tittade på olika biståndsprojekt man kunde åka på och jobba som volontär, men jag läste också på om problemen med bistånd.
– Jag vill inte åka på biståndssafari och betala 40­­ 000 kronor för att arbeta gratis och inte veta vart pengarna gick. I stället bestämde jag mig för att dra igång något eget.
Malin Cronqvist grundade då organisationen Help to Help och har under fem år sett projektet växa.
– Help to Help består av två delprojekt, som båda går ut på att hjälpa studenter i östafrikanska länder att hjälpa sig själva.
En del i arbetet består av att samla in pengar för att finansiera ambitiösa, men ekonomiskt svaga, studenters universitetsutbildning.
– Vi fokuserar på dem som vill utbilda sig till läkare, lärare eller ingenjörer, den typen av arbeten som nu behövs för att bygga upp ett land från grunden.
Hittills har 51 olika studenter fått hjälp med att finansiera sin utbildning.
I den andra delen av projektet har så många som 300 studenter fått hjälp av Help to Help.
Här handlar det om att föra samman studenterna och näringslivet.
– Nu senast anordnade vi ett IT-boot camp för 100 kvinnliga studenter i staden Dar es Salaam i Tanzania, säger Malin Cronqvist.
Hon berättar att i Tanzania är det fortfarande många som tycker att kvinnor inte ska utbilda sig, och att de verkligen inte ska syssla med någonting tekniskt.
– Det här gör ju att de stängs ute från stora delar av arbetsmarknaden, och riskerar att bli bortvalde för män som oftare har tillgång till datorer och erfarenhet av till exempel Excel.
Med hjälp av lärare och 25 kvinnliga mentorer, som alla redan pluggar IT, fick kvinnorna under fem dagar lära sig att formatera text i Word-dokument, att göra tabeller i Excel, att skapa diagram i olika former och presentationer i Power Point.
– De här dagarna kändes enormt framgångsrika och jag hoppas att vi snart kan göra det här igen. Nu handlar det bara om att hitta rätt partners i näringslivet som vill genomföra nästa års IT-boot camp med oss, säger Malin Cronqvist.
Gå till toppen