Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konst för unga ska locka på höstlovet

Höganäs satsar stort på Bästa Biennalen – en skånsk konstfestival för barn, unga och andra nyfikna. De tre utställningarna med runt 40 konstnärer blir också en viktig del i utbudet på höstlovet.

Barnens Bästa Biennal hette det när projektet drogs igång 2013 med 27 utställningsplatser över hela Skåne. När det är dags för en andra omgång handlar det fortfarande om att introducera konst för barn och ungdomar men namnet har kortats till Bästa Biennalen. Med 40 utställningsplatser är det ett jättearrangemang och Höganäs är en tung aktör.
– Störst räknat per capita med tre utställningsplatser, säger Anneli Sjöborg, påtagligt nöjd kultur- och fritidschef i kommunen.
Syftet är att barn tidigt i livet ska få se konst
– Vi har ett 50-tal aktiva konstnärer i kommunen och stabila kulturinstitutioner. Självklart ska vi vara med. Skolor och förskolor kommer att bjudas in till workshops för att få möta och prata med konstnärer. Vi har startat ett närverk med 35 aktiva konstnärer. Det har vi vunnit mycket på. Utan dem hade detta inte varit möjligt, säger Anneli Sjöborg.
På Krapperup samsas hemvändande Thomas Broomé med Maria Backlöf, Karin Frennesson Westblad och Mattias Olsson på temat förvandling. I tivoliparken har drygt 30 konstnärer från när och fjärran gömt konstverk i träden i ett samarbete mellan konstföreningen Artpit i Mjöhult och Meteor i Malmö.
– Utställningen är en hyllning till träd och natur, säger Gertrud Alfredsson, som har huvudansvaret som projektledare för Bästa Biennalen i Kullabygden.
Joanna Thede från Helsingborg är en av de konstnärer som har gömt konst i Tivoliparken. Sammansatta tömda medicinkartor i ett projekt kallat Blister Sisters..
– Jag tvingades äta hjärtmedicin för fem år sedan och tyckte att jag var ensam i världen om att medicinera. Sen förstod jag att nästan alla äter mediciner. De tomma kartorna blir ett mönster. Medicinerna är så mycket negativt och så mycket positivt och vi pratar så lite om det.
På Höganäs museum visar David Krantz sin 3D-konst. Allt från stereoskopier från 2003 och framåt till veckogamla utskrifter från 3D-skrivaren.
– En stereoskopisk animation ska jag visa ppå en skärm också, säger David Krantz.
Utställningarna pågår till den första november.
Gå till toppen