Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Zick-zack med kraftpaket

Tegelbruksskolan i Klippan var på tisdagen värd för en kvaltävling i yrkes-SM för unga blivande lastbilschaufförer. Ett 20-tal deltagare från tio gymnasier i södra Sverige deltog.

Det gällde att hålla tunga rätt i mun för deltagarna. Proven var både knixiga och ställde krav på precision och teoretiska kunskaper.
Vendela Svensson från Sunnerbogymnasiets fordonstekniska program i Ljungby var en av tre tjejer som kvalificerat sig för deltävlingen.
Hon hade precis klarat av att ta den tunga lastväxlaren genom en snirklig bana och även felfritt avslutat med en snygg fickparkering, när tidningen träffade henne. Hon visste inte riktigt om hon skulle vara belåten eller missnöjd med insatsen.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Hur jag backade in i fickan är jag nöjd med. Annars är det som en vinst för mig att få vara med här, säger hon.
Vendela Svensson dröm är att köra lastbil och helst skogstransporter. Att hon är en av få tjejer i sammanhanget ser hon inte som någon stor grej.
– Visst kan man känna sig uttittad ibland, men då är det desto roligare när man lyckas och sätta killarna på plats. Annars är det nog lite hur man är som person. Mycket handlar om ens intresse.
Läraren Ulf Wikström ser Vendela Svensson och hennes medtävlare från Ljungby som bra reklam för just sin skola.
– Sen är det ju bra för deras cv när de ska söka jobb, säger han.
Kollegan Johan Jönsson, som är programansvarig för utbildningen på Tegelbruksskolan i Klippan, håller tummarna för sina adepter. Filip Olsson och Robin Dahl är två av fyrtio elever i trean som vunnit den lokala uttagningen.
Han ser arrangemanget av kvaltävlingen som ett av flera sätt för skolan att visa upp sig.
– Vi har varit ute på olika arrangemang i det syftet och på lördagen kom det 2 000 besökare till vårt öppna hus, säger han.
Det är Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd som arrangerar svenska mästerskapen i transportteknik.
Mästerskapet ska spegla en yrkesförares vardag och innehåller precisionskörning med lastbil och truck samt teoretiska moment.
Tävlingen i Klippan var den sista av fem, där vinnaren kvalificerar sig för yrkes-SM i Malmö 2016.
Gå till toppen