Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Extremt lokalproducerat i drömmen om matbazar

Kan en industribyggnad i Landskrona omvandlas till en saluhall för extremt närodlat mat — från samma hus?
Det är en av idéerna med projektet "Den odlande matbazaren".

Kan det bli en saluhall eller matbazar här inne i Fröfabriken? Det hoppas projektledaren Håkan Knutsson, liksom Benjamin Ottey, Martin Toft Möllerberg och Karl Roos från inomhusodlingsföretaget Neco.Bild: Britt-Mari Olsson
De många tomma industrilokalerna är en av flera goda förutsättningar för projektet "Den odlande matbazaren", enligt energi- och miljökonsulten Håkan Knutsson:
– Man kan säga att vi gör om Landskronas svagheter till möjligheter.
Andra goda förutsättningar är att stadens industritraditioner, parallellt med det jordbruksrelaterade arvet, som Weibulls.
Till det kan läggas nyligen startade verksamheter som inomhusodlande Neco, samt fiskodlingen på Boliden Bergsöe.
Här kommer tanken om ett industriellt kretslopp in. Växtodlingen skulle till exempel kunna utnyttja näringsrika rester från fiskodlingen. Fisken skulle i sin tur kunna kalasa på maltrester från bryggeriet Finn.
"Urban symbios" kallar Håkan Knutsson det, alternativt "cirkulära flöden".
– Jag gillar begreppet "industriell närodling", säger Karl Roos, delägare av Neco.
Neco håller för övrigt till i Weibulls tidigare frömagasin, nu "Fröhuset", som är en tänkbar lokal för "matbazaren".
– Jag vill ha en "rå" känsla. Förebilderna är en spansk mercado, eller en arabisk bazar. Jag tycker bazar låter bättre än saluhall, säger Håkan Knutsson.
Visionen är försäljning av kryddor, grönsaker, fisk och andra livsmedel, samt restauranger. I Köpenhamn finns en förebild i toppkrogen Noma, som har egna bikupor och nu börjar odla egna grönsaker också.
– Målet är att det som säljs i bazaren till minst 75 procent ska vara odlat i byggnaden. Det är det som är det riktigt unika, säger Håkan Knutsson.
Den resterande delen ska helst vara närproducerat det med. Inom kommunens gränser eller strax utanför produceras ju också allt från chili och kryddor till svamp och öl.
– Eftersom det är mörkt och kallt två tredjedelar av året, måste vi skapa odlingsförutsättningar inomhus. Och det går oftast att skapa den miljö som växterna trivs i, säger Håkan Knutsson.
– I USA och Asien ser man hur inomhusodlingen ökar. Vi kan i princip odla alla tänkbara bladväxter, säger Karl Roos.
En annan potential i projektet handlar om energi. En mycket liten del av industriernas spillvärme omsätts i fjärrvärme, enligt Håkan Knutsson.
Boliden Bergsöe började med fiskodling mycket på grund av att man såg ett sätt att utnyttja blysmältverkets spillvärme.
– Det finns jättemycket restvärmepotential, i Landskrona och i resten av Skåne, säger Håkan Knutsson.
Landskrona energi är också med på ett hörn i projektet.
När Landskronas matbazar står klar är svårt att säga. Inledningsfasen pågår under 2015, men Håkan Knutsson hoppas på stöd också nästa år för att fortsätta.
– Vi tror på att bygga detta stegvis. Om det lyckas kommer det här att bli en plats som utmärker sig, med besökare från hela regionen och Köpenhamn, säger Håkan Knutsson.

Den odlande matbazaren

Ett projekt med kommunala Invest in Landskrona som mottagare, och konsulten Håkan Knutsson som projektledare.
Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova har bidragit med 500 000 kronor till initieringsfasen under 2015.
"Industriell närodling som utnyttjar restresurser i cirkulära flöden" är underrubriken på projektet.
Gå till toppen