Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Nostalgisk sällskapsresa på Nöjesteatern i Malmö

"I kväll får 107 svenskar gonorré". T-tröjan som troligen är det mest kultförklarade plagget i svensk filmhistoria, sitter fortfarande över Sven Melanders bringa.

– Jag frågade Lasse Åberg om han inte tyckte det var patetiskt av mig att göra samma roll, 35 år senare. "Äh, du ju ser likadan ut", svarade han.
Sven Melander skrattar så att ordet ”gonorré” vibrerar.
Han är den enda skådespelaren från Sveriges mest sedda film, ”Sällskapsresan”, som nu också medverkar i musikalversionen, med urpremiär i Malmö.
Nostalgin vilar tung över Nöjesteatern. Där står Stig-Helmer och Ole i hawaiiskjortor på balkongen i Nueva Estocolmo. Och på en annan balkong: Majsan och Siv på äventyr. Finns det svenskt kaffe på hotellet? Storchen kommer om nio månader. Replikerna från filmen är ordagranna.
Melanders Berra i charterbaren kommer att riva av skratt av igenkänning, det är ett som är säkert.
– Berra blev en kultfigur när filmen kom. Det finns en brännvinsromantik i de gamla pilsnerfilmerna som han är ett arv ifrån. Men han är också ett porträtt av en svensk som far utomlands och dricker alldeles för mycket, det finns en stark igenkänning där hos publiken, säger han.
Förutom att vara den ende skådespelaren från filmen, är han också den ende som pratar skånska. Men naturligtvis finns det en som snackar norsk. Hans-Erik Dyvik Husby har setts i komplexa roller som Cornelis Vreeswijk. Han drar nu med glädje på sig Ole Bramseruds hawaiiskjorta.
– Det har varit så mycket död och droger i mina senaste roller. Att nu få vara på en scen och ha det härligt är roligt.
Sven Melander flikar in att ”Sällskapsresan” mer än något annat är en fin kärlekshistoria, om vänskapen som växer fram mellan svensken och norrmannen som plötsligt ska dela hotellrum.
– Det är en varm och vacker film om vänskapen mellan två töntar.
Bengt Palmers, som skapade musiken till filmen, har tillsammans med Jakob Skarin skrivit manus och en rad nya sångnummer till musikalen, bland annat de nummer som Frida Bergh och Nina Pressing framför.
De spelar Majsan och Siv, systrarna som tagit med pass, pesetas och p-piller till Kanarieöarna.
– Det är roligt att göra något där medelålders kvinnor som jag får utrymme med riktigt bra sångnummer, säger Frida Bergh.
Apropå medelålders. Där står då den evige fjortonåringen, gänglig med sin tofs på huvudet.
Anders ”Ankan” Johansson sa först instinktivt nej till att provspela för rollen som Stig-Helmer.
– Det är ju lite av ett självmordsuppdrag.
Hur har du närmat dig rollen, nu då?
– Ja, det är lite skräckinjagande. Stig-Helmer är inte den som ska vara rolig, han är bara ett plank till de andra, det är ju Berra folk skrattar åt. Och det har varit lite ovant för mig, jag är så van vid att fiska efter skratt.
Vad är det du gillar med filmen?
– Precis som alla andra har jag sett filmen en miljon gånger. Jag kan varje sekund och vet vad alla ska säga. Och ändå är den så bra. Dels är det alla oneliners, skämt man skrattar åt fastän man vet att de ska komma. Sedan så blir man så väldigt glad av den här historien.

Sällskapsresan - musikalen

Premiär 23 oktober på Nöjesteatern i Malmö. Spelas till och med 20 december. Regissör: Anders Albien. I rollerna: Anders "Ankan" Johansson (Stig-Helmer), Hans-Erik Dyvik Husby (Ole Bramserud), Nina Pressing (Siv Åman), Frida Bergh (Majsan), Berra (Sven Melander), Stefan Ljungqvist (Robban).
Gå till toppen