Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi behöver bli fler som slutar blunda, som tar avstånd från generaliseringar, rasism och extremism.

Det är tomt i huvudet. Orden är slut. Allt är skrivet. Sådana som jag har gång efter gång tagit avstånd från det meningslösa våldet, från terrorism och från hatet i internetkloaken.
Till vilken nytta?
Jag representerar ju allt dessa högerpopulister hatar, etablissemanget, politiskt korrekta medier och en aning bildning. Mina krönikor gillas på Facebook för att jag där har vänner som tycker ungefär som jag. Men jag når aldrig dem med motsatt uppfattning. De låter sig inte påverkas av en PK-gubbe på en ”vänsterblaska”.
Hatbrotten fortsätter. Flyktingförläggningar och migrantläger brinner, tre personer knivhuggs i Norrköping, två dödas i Trollhättan, och Breivik ses som en isolerad galning.
En god vän som själv tvingats fly från sitt hemland på grund av risken att bli mördad uttryckte det så här på Facebook i går: ”Politisk motiverad terror? Vad är det? I vårt fina, humana rike? Nej. Inte kan det vara fallet. Man pratar helst om ohälsa bland unga män…Och så går livet vidare.”
Vi kan naturligtvis ha olika åsikter om den förda flyktingpolitiken och hur människor från andra länder och kulturer ska integreras i samhället. Men diskutera detta under anständiga former. Dyngan på hatsajterna göder den inhemska terrorismen. Den delas också i sociala medier av helt vanliga svenskar som absolut inte ser sig själva som rasister.
Vi som ändå anser att vi står för någon form av anständighet måste kliva fram och ta mer plats. För husfridens skull har jag ibland själv undvikit att ta diskussioner när människor i min närhet uttryckt sig främlingsfientligt. Jag är en av dem som har blundat för att undvika otrevlig stämning. Men tystnaden är ett medgivande.
Vi behöver bli fler som slutar blunda, som tar avstånd från generaliseringar, rasism och extremism. Och då menar jag inte i medier, utan på arbetsplatser, i skolor, vid middagsbord och i samtal med grannar och vänner. De förvirrade själar som är i riskzonen för att utveckla extrema åsikter, som övergår i handling, påverkas möjligen av sin närmaste omgivning, inte av sådana som mig. Påverkan måste ske horisontellt, inte vertikalt uppifrån och ner.
Det går att kritisera den förda flyktingpolitiken och göra upp om den vid förhandlingsbordet, som skedde på fredagen, men människovärdet är inte förhandlingsbart. Det har vi alla ett ansvar att försvara. Besök inte hatsajter, dela inte suspekta inlägg i sociala medier, undvik övertoner. Hat föder hat. Den yttersta konsekvensen av det såg vi Trollhättan på torsdagen. Och den tomhet jag känner är ingenting mot den som de drabbade familjerna måste känna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen