Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick jobb som läkare efter flykten

Bassel Hamid, 36, är den första syriska läkaren i Skånevård Sund. ”Det enda svenska medicinska ord jag hade hört var "vattenkoppor" från en bok om Carl von Linné.”

Bassel Hamid flydde undan döden i Syrien med sin familj. De nådde Sverige den 15 juli 2013.
I samma ögonblick började en ny dröm att formas.
Drygt två år senare hälsar Bassel Hamid oss välkomna till Helsingborgs lasarett. Han bär sin vita läkarrock som en stolt symbol: det gick!
– Första dagen jag kom hit till lasarettet var det som att solen sken upp. Jag hade satt min fot på en plats mot framtiden, säger han och betonar:
– Jag tackar Sverige för hjälpen jag fick som flykting, men viktigast för mig är att vara en självständig individ.
Läs också Ett dygn på flykt – här är historierna från Skåne
Bassel Hamid var som ung i Damaskus rädd för sjukhus. Han tacklade obehaget genom att bli – läkare. Tack vare höga gymnasiebetyg kom han in på den sexåriga utbildningen till allmänläkare på universitetet. Sedan krävdes ytterligare fyra år för att bli specialist inom öron-näsa-hals.
– Det var one way mot målet, säger han självklart.
Han gifte sig med kärleken Suhad som 26-åring. Tillsammans fick de dottern Lilas och sonen Yaman. Här i Sverige har familjen utökats med sonen Adam.
Bassel Hamid hade vuxit upp under fattiga förhållanden i ett palestinskt flyktingläger i Damaskus. Nu levde han ett välbärgat liv med både egen klinik och jobb på statligt sjukhus.
– Egen lägenhet, en bil och ett sommarhus, lyxen att handla saker utan att tänka på pengarna.
Men det yrke som hade gett honom en hög status i samhället, skulle få honom att frukta för inte bara sitt eget liv.
Kriget nådde huvudstaden2012. Bassel Hamid följde sin princip att behandla alla patienter med lika stor humanitet, oavsett vilken sida de stod på. Det uppskattades inte av alla.
Ett konkret dödshot riktades mot honom och hans familj. De måste fly. En plan gjordes upp med smugglare.
– Risken att dö i havet var mindre än om vi stannade i Syrien. Det fanns en chans att överleva, berättar han och fortsätter:
– Mig själv struntade jag i. Det viktiga var att barnen, som jag kände skuld inför, inte skulle få betala för vad vi vuxna bar ansvar för.
Under 27 dagar bytte de mellan olika fiskebåtar. Utanför ett okänt land hoppade han och hustrun i och vadade sista biten. De hade vatten upp till halsen och bar var sitt barn på axlarna.
Den väntande minibussen tog dem till Stockholms central, en fyra dygn lång resa. Bassel Hamid kunde andas djupt för första gången på länge.
– Man måste förlora trygghet för att känna vad det betyder.
Familjen flyttades mellan flyktingförläggningar i Stockholm, småländska Ryd och Bara utanför Malmö. Dottern, då fyra och ett halvt år gammal, drabbades av posttraumatiskt stressyndrom.
Synen av ett flygplan i skyn fick henne att kasta sig under närmaste bord, så som familjen ofta hade gjort i Syrien. Såg hon en polis var hennes första reaktion: "pappa, har han en pistol? Ska han skjuta oss?!"
– Här hjälpte förskolan oss mycket. De ordnade ett flygplan som leksak och bjöd in en polis som hälsade på barnen, berättar Bassel Hamid.
Familjen beviljades uppehållstillstånd den 12 september 2013. Datumet finns med i hans privata mejladress som en markör för det nya livet. Nyligen flyttade de till ett hus i Ödåkra utanför Helsingborg.
Samtidigt återstod en dröm att uppfylla.
Bassel Hamid klarade av samtliga sfi-nivåer på sex månader, följt av 20 veckors fortsatta studier i svenska på Malmö högskola.
Med språkkravet uppfyllt – han talar nästintill flytande svenska – väntade nästa steg. Socialstyrelsens validering, som tog ett antal månader, visade att han med svenska mått hade en gedigen medicinsk utbildning och yrkeserfarenhet med sig från Syrien. Denna var tillräcklig för att få påbörja en sex månader allmäntjänstgörande praktik.
Valet föll på Helsingborgs lasarett. Med sig när entrédörrarna passerades hade han också nyvunna kunskaper om svenska samhällsförfattningar och sjukvårdslagen. Att lära sig terminologin blev en utmaning.
– Svårigheten i början var att jag bara hade studerat skönlitteratur. Det enda svenska medicinska ord jag hade hört var "vattenkoppor" från en bok om Carl von Linné, säger han och skrattar.
– Men mina kolleger har varit strålande. En av dem fixade en bok om öron-näsa-hals. En annan skrev nya ord varje dag på en lapp till mig. En tredje översatte från engelska till latin. Jag är stolt över dem!
I början var han orolig att patienterna inte skulle förstå honom. Men genom att prata lite långsammare när det behövs går det utmärkt. Ingen patient har förresten frågat honom varifrån han kommer. Det känns bekvämt.
Han har också satt sig in i det svenska sjukvårdssystemet. Detta är till sin uppbyggnad olikt det han varit van vid, till exempel finns det i Syrien inte någon unik journal för varje patient. Också behandlingssätten skiljer sig åt.
– Men syftet är det samma, säger han och demonstrerar sina färdigheter genom att lokalisera polyper i reporterns näsa.
Bredvid i undersökningsrummet står Daniel Nordanstig, överläkare och sektionschef vid öron-näsa-hals i Skånevård Sund. Som handledare för Bassel Hamid har han fått följa en imponerande resa.
– Det har gått väldigt bra på kort tid, han har också passat in personkemiskt i vårt gäng. Så vi välkomnar honom med varm hand, säger han.
Nu återstår bara ett formellt godkännande från Socialstyrelsen. Sedan kan Bassel Hamid kvittera ut sin legitimation och titulera sig färdig läkare. Nästa mål är att uppgradera sig till specialist.
Bassel Hamid är den första syriska läkaren i Skånevård Sund, där Helsingborgs lasarett ingår. Han är övertygad om att fler följer i hans spår och att syrier som flyr hit blir en stor tillgång för Sverige.
– De flesta som har flytt har en akademisk utbildning och vill arbeta och göra en insats, och har de inte en sådan kan de jobba i mataffär eller starta eget, säger han.
Gå till toppen