Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Mindre hästar och hjälm efter olyckan

Tre månader efter den tragiska olyckan i Hembygdsparken försöker alla återgå till vardagen. Men olyckan släpper inte taget om de som var inblandade.

NST har tidigare berättat om Linnéa Hallbäcks kamp för att bli fullt återställd, fysiskt och mentalt, efter sommarens olycka. Efter att en häst skenade under parkens jubileumsfirande kastades Linnéa Hallbäck rakt in i en husvägg, med huvudet före.
Läs också Här talar Linnéa ut om livet efter olyckan
För Hembygdsföreningen förvandlades händelsen till en medial explosion, och den har präglat deras arbete under hela hösten.
– Det var en hård smäll att ta emot och vi fick hantera mycket medial uppmärksamhet. Händelsen har varit en stående punkt under våra styrelsemöten, säger Calle Gudmundsson, ordförande i föreningen.
I samband med händelsen anmäldes det hela till Arbetsmiljöverket. De har som uppgift att se över att miljön på arbetsplatser inte är skadlig för de anställda.
Än så länge har man inte hunnit se över ärendet som rör olyckan.
– Det är på gång, och vi ska se över det snart. Vi har mottagit föreningens egen utredning och jag kommer att kontakta dem inom kort. Men visst har jag märkt att det har blivit en del uppmärksamhet kring händelsen, säger Ingela Andersson, utredare på Arbetsmiljöverket.
I utredningen pekar Hembygdsföreningen på ett flertal åtgärder som man kommer att vidta, allt för att samma sak inte ska inträffa igen.
Bland annat kommer ridningen under nästa sommar att förändras.
– Vi har inte haft någon ridning sedan olyckan, istället vill vi återuppta aktiviteten nästa sommar. Då kommer hästarna att vara mindre och alla kommer att ha hjälm på sig, säger Calle Gudmundsson.
Trots utredningen har man ännu inte kommit fram till vad som gjorde att hästen skenade. Calle Gudmundsson pekar på att den inte hade visat några tecken på orolighet innan jubileumsdagen.
Istället menar han att den kan ha blivit biten eller stucken av något mindre djur, men att det är omöjligt att veta exakt varför hästen agerade som den gjorde.
Under de gångnamånaderna har Calle Gudmundsson haft regelbunden kontakt med Linnéa och hennes föräldrar.
– Hon var ute här och hälsade på för ett tag sedan. Vi hoppas såklart att hon kan komma tillbaka och jobba hos oss, hon älskar verkligen djur. Kanske kan hon arbetsträna här ett par dagar i veckan eller något sådant, säger han.
Men efterarbetet har inte bara handlat om att göra ridningen säkrare.
Flera personer arbetade när olyckan var framme, och för alla har det inte varit helt lätt att gå vidare.
– Vi har haft många diskussioner, delvis med upprörda människor men framför allt med hästskötarna. Några av dem var med under olycksdagen i somras och de känner att hade kunnat förhindra olyckan, säger Calle Gudmundsson och fortsätter.
– Men det är ju så lätt att vara efterklok också. Vi bytte runda så att hästen inte skulle störas av trängseln, men trots det så inträffade olyckan.
Nu ligger ärendet på Arbetsmiljöverkets bord. De kommer sedan att besluta om Hembygdsföreningens åtgärder är tillräckliga, eller om ytterligare säkerhetsrutiner är nödvändiga.
Calle Gudmundsson vill dock helst lägga olyckan bakom sig, och han tror att Linnéa Hallbäck vill göra detsamma.
– Hon har sagt att hon inte minns mycket av själva olyckan, och det är väl egentligen tur det. Det var fruktansvärt otäckt, säger han.
Gå till toppen