Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Oro i migranternas läger: ”Var ska vi ta vägen?”

I lägret var stämningen uppgiven efter rivningsbeslutet. Utanför Stadshuset var tonläget annorlunda:
– Lyfter polisen ut oss så kommer vi att komma tillbaka, ropade en demonstrant.

Ett trettiotal personer i lägret vid Industrigatan står utanför sina hem och tittar uppgivet på medan tjänstemän från miljöförvaltningen delar ut en sammanfattning av rivningsbeslutet på rumänska.
Alla i lägret uppmanas att omgående lämna platsen och ta med sina tillhörigheter. Allt som är kvar klockan 16 på söndag kommer att slängas, ”även bilar och husvagnar”.
Läs mer: TV: Mitt livs svåraste beslut
Victoria Miclescu har bott i lägret vid Industrigatan i sex månader. Senast på söndag klockan 16 måste hon ha lämnat området.Bild: Hussein El-Alawi
Victoria Miclescu låser upp slanglåset som håller obehöriga borta från det provisoriska skjul – ppbyggt av lastpallar och trasiga dörrar – som varit hennes hem de senaste sex månaderna.
– Det är jättekallt på nätterna, men vi har filtar. Det här är bra jämfört med Rumänien, säger hon.
Victoria Miclescu lagar mat på en liten gasspis från Biltema. Enda ljuskällan är tre värmeljus placerade på en tallrik. Dessa provisoriska lösningar utgör en brandrisk och är ett skäl till rivningsbeslutet, enligt miljöförvaltningen.
Men Victoria Miclescu håller inte med.
– Det är inte farligt att bo här. Hade jag haft pengar till bensin och färjan hade jag åkt hem men det har jag inte. Jag vet inte var jag ska ta vägen, säger hon.
Ett fyrtiotal EU-migranter protesterade mot miljönämndens beslut utanför Stadshuset på tisdagen.Bild: Hussein El-Alawi
Samtidigt utanför Stadshuset i Malmö: Ett fyrtiotal EU-migranter protesterar mot miljönämndens beslut. Stämningen är upprörd.
Tänker ni flytta frivilligt?
– Om vi inte får någon annanstans att bo kommer vi att stanna kvar, säger en av demonstranterna.
Flera ropar rakt ut. En tolk översätter:
– Vi är inte rädda för polisen.
– Vad ska de göra? Döda oss?
– Lyfter polisen ut oss så kommer vi att komma tillbaka.
Miljöförvaltningens Andrea Hjärne-Dalhammar och Jens Artin satte upp information om miljönämndens beslut på tre olika språk.Bild: Hussein El-Alawi
Tillbaka i lägret vid Industrigatan: Andrea Hjärne-Dalhammar, jurist på miljöförvaltningen, har informerat färdigt och är på väg tillbaka till kontoret. Den vanligaste responsen har varit: ”Var ska vi ta vägen?”
Vad svarar du då?
– Att vi är en miljömyndighet och att de måste vända sig till sociala resursförvaltningen.
– Jag sa också att ni är vuxna människor som bosatt er här fastän ni vet att det inte är tillåtet och att ni får hitta alternativ själva.
Hur ser du på risken att det blir bråk när beslutet ska verkställas?
– De som bor här har det svårt men de är inte bråkiga. Jag hoppas att de lämnar frivilligt utan bråk. Men det får polisen hantera. Jag hoppas verkligen att ingen kommer till skada. Vi är fast beslutna att genomföra det här.
Gå till toppen