Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flera onödiga utryckningar

Felaktiga larm på flyktingboendet i Ljungbyhed stör räddningstjänsten. "Ingen hållbar situation", säger räddningschefen.

På Ljungbyhed park finns ett tusen platser för flyktingar.
Sedan anläggningen öppnade för mindre än en månad sedan har Söderåsens räddningstjänst ryckt ut på 15 larm. Det har varit helt i onödan eftersom de boende inte känner till hur larmen fungerar.
– Larmen har löst ut på grund av rökning och för att små barn trycker på larmknappen. Man har haft svårt att förstå ur larmen fungerar, säger räddningschef Staffan Winstedt.
Till ankomstboendetpå den nedlagda flygflottiljen i Ljungbyhed kommer flyktingarna från Malmö. De stannar bara en kort tid, max en vecka, innan de slussas vidare ut i landet.
Eftersom varje utryckning kostar 5 500 kronor är notan som någon måste betala på över 80 000 kronor.
– Det har varit svårt att nå fram. Nu måste vi jobba fram rutiner, eftersom det hela tiden kommer nya flyktingar till boendet. Alla är fullt medvetna om att det inte är en hållbar situation.
Staffan Winstedt uppger att man redan haft ett möte och tror att en lösning kan vara att man själv på anläggningen hanterar larmen för att avgöra om det är ett skarpt läge eller ett falskt larm.
Räddningstjänsten, fastighetsägare Peab och Migrationsverkets ansvariga på platsen ska ha ett nytt möte i nästa vecka för att förhoppningsvis hitta rutiner för att komma till rätt med problemet.
– Det är inte ovanligt. Jag har varit med samma sak på andra liknande anläggning under årens lopp, säger räddningschef Staffan Winstedt.
Gå till toppen