Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Wallström: Finns en gräns för hur många flyktingar Sverige klarar

Det finns en gräns för hur många flyktingar Sverige klarar av att ta emot, säger utrikesminister Margot Wallström (S). Samtidigt anklagar hon SD för att skapa rädsla med sin retorik.

Utrikesminister Margot Wallström. ARKIVBILDBild: Vilhelm Stokstad/TT
Wallström säger i en intervju för Dagens Nyheter att det finns en punkt då flyktingmottagandet blir en alltför stor påfrestning på samhället.
— Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd, säger utrikesministern.
Hon anger inte var gränsen går för att Sverige ska klara ett värdigt flyktingmottagande, men säger att Sverige inte har något att skämmas för. Däremot är hon besviken på EU.
— Jag har hört inlägg från medlemsländer som har varit helt häpnadsväckande och väldigt nedslående.
När det gäller vågen av brandattentat mot asylboende anser hon att Sverigedemokraterna har ett ansvar.
— Deras retorik bidrar till att skapa rädsla. Och den kanske blir den utlösande faktorn för den som har onda tankar och själv är rädd, säger hon i intervjun.
Hon tycker inte att SD-ledaren Jimmie Åkessons avståndstagande från bränderna räcker, och pekar på att SD i Lund spritt adresser till planerade boenden.
Gå till toppen