Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Sista dygnet i lägret: Passivt motstånd är strategin

24 timmar innan tidsfristen går ut är stämningen ödesmättad i lägret. Många väntar sig en gryningsräd. Av gammal vana.

– Var vi ska sova imorgon? Jag vet inte, kanske utanför Stadshuset, säger Vicky.
Hennes man, Beny, har just lyft in en madrass i skåpbilen. Vicky sopar rent och bäddar.
De har bott i lägret till och från under de senaste sju månaderna och har som många andra byggt ett provisoriskt hem av gammalt bråte och preseninngar.
– Vi fixar bara till så att vi kan sova i bilen, men vi kommer inte att lämna lägret. Vi kommer att sätta oss ner på marken och göra passivt motstånd, precis som vi gjorde i Frankrike, säger Beny.
Vicky från Rumänien vet inte var hon ska sova imorgon. Hon förbereder sig genom att städa och bädda i sin skåpbil.Bild: Hussein El-Alawi
De är romer från Rumänien och de är vana vid att inte vara välkomna. De blev utkörda från Spanien. Och Tyskland. Och Frankrike. Nu sällas Sverige till listan.
– I Frankrike kom media och då gav staten oss en annan plats med vatten och toaletter. Även i Spanien och Tyskland fick vi vara basbehov tillgodosedda. Jämfört med andra länder är Sverige det värsta rasistlandet, säger Beny.
Läs mer: Oro i migranternas läger: ”Var ska vi ta vägen?”
Det är svårt att få en bild av hur många som tänker göra som Beny och Vicky, och hur många som tänker ge sig av frivilligt. En yngre man säger att ungefär 50 till 70 personer redan lämnat lägret. Andra säger att de vill åka hem men att de inte har pengar till bensin och färjebiljetter. Malmö stad erbjuder endast bussbiljetter.
– Jag måste ha hem bilen, säger Andrea som bott i lägret den senaste månaden.
Hon är gravid i femte månaden och vill helst inte sova i bilen.
– Det blir så kallt, säger hon.
Sista dygnet innan avhysningen var stämningen lugn med ödesmättad i lägret vid Industrivägen.Bild: Hussein El-Alawi
Catalin Mihai, Johanna Nilsson och Jonas Bjärby är aktiva i Nätverket för romers rättigheter och har turats om att sova i lägret de senaste nätterna. Anledningen är att det kommit hot om att lägret ska eldhärjas. Hotet kom när Cenrum för sociala rättigheter överklagade miljönämndens beslut.
– De boende verkar inte vara så oroliga över det. Det är ju vana. Men med tanke på alla brandattentat mot flyktingboenden den senaste tiden så tar vi det på allvar, säger Jonas Bjärby.
De är alla trötta och besvikna. Över att förhandlingarna med Malmö stad strandat men också över att samhället hellre lägger miljontals kronor på en massiv evakuering än på att ordna en ny plats där EU-migranterna kan få bo.
– Det värsta är att de säger att det är för deras eget bästa. Hur fan kan det vara för deras bästa att hamna på gatan och riskera att utsättas för attacker, säger Catalin Mihai och tillägger:
– Romer är en officiell minoritet i Sverige. År 2000 bad regeringen om ursäkt för hur de behandlades på 1960-talet. Nu händer det igen.
Läs mer: Aktuella frågor: ”En del av Sveriges rasistiska historia reproduceras nu”
Johanna Nilsson sänker mobilen och suckar. Regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, har just sagt i Ekots lördagsintervju att polisen borde ta ett kliv fram i frågan om EU-migranter. Han vill bland annat se en ”nolltolerans mot att bosätta sig utan tillstånd på all mark i Sverige”.
– Jag har så svårt att förstå att man kan sätta in en så här stor apparat för att bli av med fattiga människor. Det kommer att kosta miljoner. Varför kan man inte bara hjälpa dem istället? säger Johanna Nilsson.
Det är oklart hur många av EU-migranterna i lägret som kommer att ge sig av frivilligt.Bild: Hussein El-Alawi
Vid ingången till lägret står en handfull pensionärer som kallar sig ”svenska skattebetalare” och tittar på medan boende packar bilar och eldar upp gamla stolar, lastpallar och annat som de inte får plats med.
– De borde aldrig ha släppts in. Man borde tvinga Rumänien att köra hit bussar och hämta hem dem, säger en kvinna i sällskapet som inte vill uppge sitt namn.
På söndag klockan 16.00 går tidsfristen ut. Mycket talar för att polisen väntar tills måndag morgon innan de går in och tömmer lägret. EON:s kontor tvärs över Nobelvägen, och ytterligare något företag i området, kommer att hålla stängt under måndagen.
Gå till toppen