Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sanering minskar budgetöverskottet

Extra kostnader för saneringen av Norra Vallgatan och uteblivna intäkter för markförsäljning är huvudanledningarna till att Åstorps kommun inte kommer att landa på det uppsatta budgetmålet för 2015.

Budgetprognosen för 2015 sattes till ett plus på 15,2 miljoner men efter kommunstyrelsens oktobersammanträde kan man konstatera att det kommer att landa i ett överskott på cirka 8,6 miljoner.
- Beklagligt att överskottet inte blir vad vi räknat med men samtidigt noterar vi trots allt ett plus vilket är bra. Att det planerade överskottet sjunker beror på att vi måste tillskjuta 3,3 miljoner för saneringen av industrimarken på Norra Vallgatan, säger kommunalrådet Ronny Sandberg (S). De uteblivna intäkterna från markförsäljniugn ligger på 2,5 miljoner.
- På området har funnits industri men också en gammal hushållstipp. Vi får 4 miljoner i statligt stöd för att sanera marken men detta räcker inte utan kommunen får skjuta till 3,3, förklarar han.
Tanken är att man ska täcka över området med en speciell duk, samma som användes i Västra Broby, och sedan modellera fram ett tilltagande landskap med den matjord som täcks över duken.
- Denna form av vad som kan sägas vara inkapsling av föroreningarna är en säker metod. Förhoppningen är sedan att exempelvis föreningar som Brukshundklubben och andra kan använda denna mark för sin verksamhet, säger Ronny Sandberg.
- Men naturligtvis blir den tillgänglig för allmänheten även i övrigt.
Marken ägs av ett konkursbo idag men Åstorps kommun kommer att begära att fastigheten ska övergå i kommunal ägo.
Gå till toppen