Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Protester utanför stadshuset

Tidigt i morse inledde polisen tömningen av lägret på Sorgenfri. En grupp EU-migranter som har bott på platsen protesterar nu utanför stadshuset samtidigt som boplatsen rivs.

De lämnar lägret och går tillsammans längs Nobelvägen och Amiralsgatan. De ropar "Malmö, Malmö Malmö", som ett rop på hjälp.
Framme vid stadshuset breder de ut filtar, täcken och mattor framför stentrappan. Ett tjugotal poliser övervakar den drygt hundra man starka folksamlingen.
22-åriga Anna och 33-åriga Ofelia sitter i mitten av klungan. De har bott i lägret på Sorgenfri i fyra respektive fem månader. På frågan var de ska sova i natt, svarar de:
– Här, framför trappan till Stadshuset. Vi stannar här tills vi har fått en annan plats.
Anton Wedding bor i Malmö och vill visa sitt stöd för romernas sak.
– Jag är uppgiven över situationen. Helst skulle jag vilja att kommunen ordnade en alternativ boplats med rinnande vatten, sophämtning och toaletter, men det verkar inte bli så, säger han.
Andra personer på plats uttrycker sitt stöd för Malmö stads hantering av situationen. En man, som inte vill uppge sitt namn till tidningen, anser att hela situationen har spårat ur och att folk har tappat verklighetsförankringen.
– Att romerna blir avhysta från privat mark är inte konstigt. De måste följa lagstiftningen, som säger att de har rätt att uppehålla sig här i tre månader om de inte lyckas få arbete, säger han.
Folkmassan ropar att de vill att Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för socialtjänst, vård och omsorg, ska komma ut ur byggnaden. Och tids nog gör hon det.
– Kommunen följer sin handlingsplan, som innebär att vi erbjuder evakueringsboende och därefter bussbiljetter hem. Vi kommer inte att erbjuda någon ny plats för dem att bo på, säger hon.
– Den enda långsiktiga lösningen är att det byggs upp en välfärd i Rumänien.
En manlig EU-migrant frågar henne hur han ska kunna förbereda sig inför en flytt när han inte har någonstans att flytta till.
– Jag har varit oerhört tydlig hela vägen och inte velat ge falskt hopp. Frivilliga kan göra hur mycket som helst för romerna, men Malmö stad måste följa lagstiftningen, svarar Carina Nilsson.
Strax efter 19-tiden på kvällen är EU-migranterna och aktivisterna kvar utanför stadshuset. Ett filmkollektiv har slagit upp en bildskärm där filmen "Taikon" visas.
Folk ligger insvepta i sovsäckar och en minibuss stannar till och lastar av madrasser.
Manifestationen bevakas av flera poliser.
– Vi tänker inte ingripa som det ser ut nu. Men man får inte tälta här eller bygga någon form av boplats, säger Jonas Persson, polisens avdelningschef på platsen.
Någon kilometer bort, på Lantmannagatan, ligger kommunens evakueringsboende för EU-migranter. Där står ett tjugotal personer och väntar på att släppas in.
– Jag har två barn i Rumänien och jag är fattig, säger Paun Georgiana.
Boendet öppnade i söndags och stänger efter fem nätter.
– Då får jag bo på gatan, säger Paun Georgiana.
Hur skulle du vilja lösa situationen?
– Jag skulle vilja bo på stället som de river nu, säger hon.
 
Gå till toppen