Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Familjen Thamhaksa är samlad kring grytorna igen

Lillasysters djärva beslut ritade om familjens framtidsplaner.

Dalavan, Sivali och Shabana Thamhaksa är samlade i köket igen. Sivalis högra hand i köket, storasyster Sunitta ville dock helst inte vara med på bilden, men tillsammans driver de fyra kvinnorna familjerestaurangen Mommee´s tillsammans.Bild: Caroline Wickmark
Barnen i familjen Thamhaksa hade spridits för vinden och thairestaurangen hade de lämnat bakom sig, något mamma Sivali var rätt glad för. Restaurangbranschen är slitsam.
Storasyster Sunitta gick en vårdutbildning, Dalavan var ekonom i Stockholm och lillasyster Shabana pluggade till inköpare i Växjö. Men på olika håll upptäckte barnen att matkulturen från uppväxten i den stora familjen hade etsat sig fast.
- När vi flyttade till Sverige -89 var vi sex syskon, fyra kusiner och en moster, och det var stora grytor och alla samlades runt bordet. Mat har funnits runt oss sedan barnsben och i Asien där vi kommer ifrån äter man jättemycket och vi har en nära relation till mat – den betyder familj och vänskap, värme och kärlek, förklarar Shabana.
I Stockholm upptäckte Dalavan att hon spenderade all sin lediga tid på att äta på restaurang, och detsamma gjorde Shabana under sin praktik i Kina. Och när Shabana kom hem till Helsingborg fick hon upp ögonen för lokalen på Södra Storgatan som för två år sedan inhyste en blomsteraffär.
- Jag gick förbi flera gånger och tänkte att de kanske ville sälja. Så jag frågade och efter många om och men skrev jag på kontraktet. Men jag höll det hemligt för familjen för jag visste inte vad jag ville göra, säger Shabana och skrattar.
Det låter riskabelt.
- Det var det verkligen men samtidigt gillade jag läget så mycket, mittemellan norr och söder, så jag chansade. Men det tog 3-4 månader innan jag vågade berätta och kom fram till att det var en restaurang jag vill öppna – även om jag nog hade vetat det innerst inne hela tiden.
Men hon kunde inte göra det själv och mamma Sivali var tveksam. Både till lokalen, slitet och till att storasyster Sunitta som är hennes högra hand i köket skulle ge upp studierna.
- Ärligt talat så ville jag först inte men jag såg på Shabanas ögon att det var något hon ville jättegärna och då tänkte jag ok, men jag sa åt henne att hon måste vara försiktig.
Mamma, storasyster och lillasyster skulle starta restaurang Mommee´s. Och när det väl begav sig involverade sig även Dalavan, som kom fram till att det var rätt beslut att lämna ekonomibranschen.
Systrarna slog fast att de ville servera mammas mat och eftersom de är från Laos, med pappa från Pakistan och mammas mormor från Thailand – innebär det en salig blandning av sydostasiatisk mat.
- Mamma älskar att laga mat men var mer traditionell "ska vi inte sälja det vanliga". Hon tänker inte på att det hon lagar hemma är så gott, säger Dalavari.
Men Sivalis tveksamhet har förbytts till stolthet. Speciellt över minstingen Shabana som först ritade om framtidskartan för flera av familjens medlemmar och som på Guldkärnangalan mottog priset som Årets unga entreprenör.
- Jag är mycket stolt över min flicka. Hon är i restaurangen sex på morgonen, först av oss alla, och går ibland inte hem förrän 7-8 på kvällen.
Det finns dock både för- och nackdelar med att jobba med familjen, och att smågnabbas hör till menar Dalavan.
- Samtidigt är det en del av vår kultur, att leva väldigt nära och det längtade jag efter när jag var i Stockholm.
Fördelen – kärleken till maten.
- Vi kan börja tidigt på morgonen och sluta sent på kvällen. Då är vi alla trötta men det finns inga tvivel på att mina systrar och mamma vill det här lika mycket som jag, säger Shabana.

Familjen Thamhaksa

Gör: Driver restaurang
Består av: Systrarna Dalavan, Sunitta och Shabana Thamhaksa och mamma Sivali. I familjen finns det ytterligare två syskon men de är inte engagerade i restaurangen.
Aktuella med: För några veckor sedan belönades Shabana Thamhaksa under Guldkärnangalan med priset Årets unga entreprenör av Forza Sweden.
Gå till toppen