Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yens Wahlgren har skrivit en bok om konstgjorda språk: ”Jag talar köksklingonska”

Hör hur det låter när Yens Wahlgren pratar det konstgjorda språket.

Yens Wahlgren släpper en ny bok i slutet av november.Bild: Privat
– Jag har nog alltid varit intresserad av utomjordiska språk. Det började med Smurfarna och Tarzan, säger Yens Wahlgren.
– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle.
Vad får man läsa om i Liftarens parlör till galaxen?
– Jag berättar historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen, säger han.
Hur skapas de?
– Till Star Trek filmerna tog man hjälp av en språkvetare för att konstruera det utomjordiska språket klingonska. Det skulle passa varelsernas framställning och vara exotiskt samtidigt som det skulle kunna talas av skådespelarna.
– Språket huttiska i Star Wars filmerna skapades av ljuddesignern Ben Burtt. Han lyssnade på inspelade språk och skapade en variant av språket quechua som talas av indianfolk i Sydamerika. Karaktären Chewbacca i Star Wars talar ett språk som Ben Burtt skapade genom att lyssna på björnar och sälar. Han bröt ned ljuden i enstaka ord och skapade ett nytt språk.
Hur används utomjordiska språk?
– De talas dagligen, men främst på internet eftersom det ofta är ett långt avstånd till en annan talare.
– Idag finns det tusentalspersoner som studerat språket klingonska och ett hundratal som talar språket, säger han.
Hur vanligt är det med utomjordiska språk som rekvisita?
– Numera måste nya filmer och serier med utomjordiskt tema ha ett eget språk. Games of Thrones är ett exempel på en serie som har ett fullt utvecklat språk.
Talar du själv något av språken?
– För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.
Gå till toppen