Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra att Höganäs kommunalråd Péter Kovács och socialnämndens ordförande Peter Schölander varit tydliga…De har tagit debatten och vågat se kritikerna i ögonen.

CHEFREDAKTÖR
Häromkvällen ringde det på dörren. Hustrun öppnade. Utanför stod grannens två barn. De är nyinflyttade. Jag tror att de är relativt nyanlända flyktingar. Barnen pratar svenska, men föräldrarna kan än så länge bara säga några ord.
Ett av barnen räckte över ett kakfat med något som såg ut som en variant av baklava, en vanlig dessert i Mellanöstern och på Balkan. Barnen sufflerades av en glad pappa i bakgrunden. Vi förstod att de ville bjuda oss på detta bakverk för att fira att de fått tillökning i familjen. Jag hade gullat med den nyfödde i hissen några dagar tidigare.
Hur som helst, dessa kakor gjorde vår dag. Nu hälsar vi glatt på varandra när vi möts i trappen. Jag har bara lite dåligt samvete för att det inte var vi som tog initiativet.
Vi kan ha olika åsikter om invandringspolitiken och jag är fullt medveten om att alla samhällets institutioner prövas till det yttersta just nu för att ta emot alla flyktingar som kommer till Sverige. Men oavsett om vi anser att den förda politiken är bra eller dålig får vi inte överge vår humanistiska människosyn. Det görs otroligt goda insatser av väldigt många människor för att mottagandet ska bli så bra som möjligt. Jag är stolt över att leva i ett land där merparten faktiskt bryr sig om sina medmänniskor.
Därför blev jag störd av att någon eller några satte upp barrikader vid skolan i Ingelsträde i någon sorts protest mot att Höganäs ska placera åtta ensamkommande barn där.
Vad är ni rädda för? Och var kommer er rädsla från?
Jag kan bara spekulera. Har ni tagit intryck av retoriken på hatsajter? Den destruktiva retorik som skapar rädsla och polarisering. Den retorik som indirekt bidrar till att flyktingförläggningar sätts i brand och i det här fallet till att en skola blockeras.
Det finns ingen ursäkt vare sig för bränder eller barrikader. Bra att Höganäs kommunalråd Péter Kovács och socialnämndens ordförande Peter Schölander varit tydliga med det. De har tagit debatten och vågat se kritikerna i ögonen.
Ingelsträde är egentligen bara en korsning där vägen delar sig. Nu har samhället delats i två läger. Förhoppningsvis kan konflikterna läggas år sidan när de åtta barnen anländer. Rätt eller fel att de tas emot, nu behöver de allt stöd de kan få. Inkludering skapar integration, exkludering segregation.
Jag har själv inte varit något föredöme. Det har varit mer ord än handling. Idag tar jag ett litet steg och återgäldar kakorna med lite nybakat matbröd.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen