Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dålig arbetsmiljö i receptionen

Arbetsmiljön bland personalen på Landskrona stads reception är så dålig att facket Vision hotar vända sig till Arbetsmiljöverket om kommunen inte agerar.

Det är i ett skarpt formulerat brev till kommunens HR-chef (personalchef) fackordföranden i Visions Landskronaavdelning, Madelene Eriksson, kräver åtgärder mot den dåliga arbetsmiljön i stadshusets reception.
"De händelser som förekommit i växeln/reception under en längre tid, påverkar negativt den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsgivaren har ej vidtagit några avgörande insatser för att komma tillrätta med problemen trots påtryckningar ifrån fackförbundet Vision", skriver Madelene Eriksson bland annat.
Det är med stöd av arbetsmiljölagen Vision ställt kraven.
Nästa steg kan bli att begära att Arbetsmiljöverket ingriper.
– Det har inte varit en bra arbetsmiljö och så har det varit en längre tid. Det beror på att man inte haft något ledarskap, man har inte haft en chef. De har fått klara sig rätt så mycket själva, säger hon om arbetsplatsen.
Enligt Madelene Eriksson har hon gång på gång och under längre tid försökt få arbetsgivaren att agera.
– Vi har sagt att de måste göra något men det har inte skett några förändringar.
Madelene Eriksson vill inte gå in i detalj om vad som hänt på arbetsplatsen, mer än att det handlar om den psykosociala arbetssituationen.
– Det har saknats en chef men det är också annat det måste arbetas med i gruppen.
I arbetsgivarens svar står bland annat att arbetsplatsen varit chefslös bland annat beroende på långvarig sjukdom. Det har lett till att de anställda själva fått styra sitt arbete och fått ta ett för stort eget ansvar.
Dessutom står att arbetsgivaren har satt in en del åtgärder men att de inte gett något större resultat. Man har också anlitat en organisationskonsult.
– De kommer sedan med slutsatsen att "alla måste bidra aktivt för att motverka den dåliga arbetsmiljön, säger Madelene Eriksson.
Hur har ni reagerat på brevet?
– Vi ser jättepositivt på det. Men vi har inte bestämt ännu om vi är helt nöjda och hur vi ska agera, säger Madelene Eriksson.
Tidningen har sökt kommunens HR-chef Johanna Sjöstrand samt Landskronas stadsdirektör, men de har inte gått att nå.
Gå till toppen