Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rådhuset stiligast av alla

Annelie Kjellquist-Arlock vann vår tävling om den vackraste byggnaden i Helsingborg. Liksom väldigt många andra tycker hon att Rådhuset är vackrast och representerar staden allra bäst.

Med drygt 57 procent av de drygt 2 000 rösterna på hd.se blev Rådhuset överlägsen segrare i tävlingen om Helsingborgs vackraste byggnad.
En av alla som röstade på Rådhuset var Annelie Kjellquist-Arlock, som vinner ett presentkort på valfritt restaurangbesök. Vilket hus hon skulle rösta på rådde det ingen tvekan om.
– Det sade jag med en gång att Rådhuset med sitt fina rödbruna tegel är vackrast och den byggnad som representerar Helsingborg allra bäst. Det är pampigt, tycker Annelie Kjellquist-Arlock som är 69 år och bor i Ramlösa.
Hon är pensionär och har tidigare arbetat som narkosläkare, bland annat på lasarettet som nyligen utsågs till Helsingborgs fulaste byggnad av läsarna.
– Den tävlingen var jag inte så intresserad av. Men jag håller inte med om att lasarettet är så fult, säger hon.
Resultatet av tävlingen visar att helsingborgarna gillar gamla och ståtliga hus bäst. Det gör även Annelie Kjellquist-Arlock.
– Får jag välja så blir det äldre hus, det är något med traditionen och det sätt man byggde på förr. Särskilt riktigt gamla hus som i Tysklands gamla medeltidsbyar, och i Frankrike där vi har ett byhus som kan ha sitt ursprung från 1700-talet.
Här är resultatet: 1. Rådhuset 57 procent (1241 röster) 2. Frimurarhuset 15 procent (337 röster) 3.Kärnan 12 procent (264 röster) 4. Konserthuset 10 procent (220 röster) 5. Barnsjukhuset 5 procent (109 röster)

Skapelse av ung arkitekt

Helsingborgs rådhus byggdes 1897 efter en arkitekttävling som överraskande vanns av den då 26-årige och nyutexaminerade Alfred Hellerström. Det medförde att han flyttade till Helsingborg, där han verkade som stadsarkitekt i 25 år.
Stilen är nygotisk, med influenser från Italien, Nederländerna och Tyskland. Huset är fyra våningar högt, med ett 65 meter högt klocktorn.
Rådhuset blev byggnadsminne 1967.
Källa: Arkitekturguide för Helsingborg
Gå till toppen