Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ny station ger längre restid

Skånetrafiken lockar med 15 minuters kortare restid till Helsingborg när Barkåkra Pågatågsstation öppnar. Men det gäller bara på vissa tider, och bara söderut. När du ska hem igen tar det istället längre tid än det gör med bussen i dag.

"Jag har en viss förståelse för att det inte går att göra det bra för alla", säger Måns Cavallin. Men det retar honom att Skånetrafiken inte är öppen med att för resenärer som fortsätter söderut förbi Ängelholm så gör den nya busstidtabellen inte mycket skillnad.Bild: Niklas Gustavsson
Att kunna hoppa på ett tåg mot Helsingborg redan i Barkåkra låter som en vinst för Vejbystrandborna. Det tyckte Måns Cavallin.
–  Jag tycker det känns länge att som i dag sitta en halvtimme på buss innan man kommer på tåget i Ängelholm.
Men när han började kolla restiderna i reseplaneraren blev han förvånad. Det stämde dåligt med den positiva informationen på Skånetrafikens hemsida.
"Du kan ta dig hela vägen till Helsingborg 15 minuter snabbare än med dagens förbindelse" står det, med hänvisning till stadsbussens linje 2 som får tidtabell för att passa med tågen i Barkåkra.
Måns Cavallin konstaterade att i rusningstrafik är tidsvinsten inte ens hälften - sex minuter. Och hem igen blir restiden istället längre.
Dessutom rekommenderar reseplaneraren Öresundståg och byte till buss redan i Ängelholm.
– Hela tidsvinsten går egentligen upp i rök när man ska tillbaka, säger Måns Cavallin.
Anastasia Permiakova, trafikutvecklare på Skånetrafiken, bekräftar Måns Cavallins iakttagelser.
– Man kan säga att vi har beskrivit bästa läget.
Där bara vissa tider en Vejbystrandresenär tjänar så mycket som 15 minuter på väg till Helsingborg. Och hem igen är det buss från Ängelholm som gäller.
Den nya tidtabellen gäller bara fram till juni 2016, just för att justeringar ska kunna göras när förhållanden ändras. Men Anastasia Permiakova kan inte lova något.
– Det finns en utredning som pågår som kommunen gör om en vägförbindelse vid Skepparkroken, den skulle kunna göra att vi får kortare körtider och kan anpassa busstiderna bättre.
Kan ni inte ändra tidtabellen så bussen stämmer bättre med tågen även på väg norrut?
– Nej tyvärr, det finns inte en chans att det blir klart innan tidtabellen träder i kraft i december.
I stort tror Måns Cavallin att Barkåkra station och nya busstidtabellen gör resandet smidigare för många. Men inte för alla.
– Jag har en viss förståelse för att det inte går att göra det lika bra för alla. Det är ju många människor som bara ska till Ängelholm - de får det ju bättre. Men det blir sämre för de som ska vidare söderut. Jag tycker man ska vara ärlig och ta upp både fördelar och nackdelar.
Tre nya pågatågsstationer öppnar samtidigt som tunneln genom Hallandsåsen den 13 december: Barkåkra, Förslöv och Båstad nya.
Stationen i Barkåkra byggs av Trafikverket men bekostas av Ängelholms kommun.
Gå till toppen