Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så påverkas trafiken när gränskontrollerna införs

Klockan 12 på torsdagen införs stickprovskontroller av pass och id-handlingar på Öresundsbron, Öresundstågen samt vid färjelägen.

Under onsdagskvällen hade Skånepolisen ännu inte sett beslutet om gränskontroller i skrift och kunde därför inte kommentera hur man kommer att arbeta utefter det. Men enligt Ewa-Gun Westford har man haft det i tankarna och är därför redo att aktivera personal.
– Vi kommer att jobba med detta i natt och se hur långt vi kommer och kanske gå igång med en lightversion under morgondagen. Det är omöjligt att gå igång fullt ut imorgon.
Det finns heller ingenting som tyder på att samtliga resenärer kommer att kontrolleras – från polisens sida talas det om stickprov även när det nya direktivet är implementerat fullt ut.
Enligt Ewa-Gun Westford räknar Skånepolisen med någon form av nationell förstärkning.
– Men det är säkerligen så att vi får hantera det själva inledningsvis.
Under onsdagskvällen var det fortfarande osäkert hur kontrollerna kommer att påverka trafiken över den svenska gränsen. 
– I rusningstrafik går det ett tåg var tionde minut. På varje tåg sitter 400–500 resenärer. Det blir en utmaning, men vi får vänta och se vad vi får för besked om hur vi ska lösa det, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken på onsdagskvällen.
Många har hört av sig till Skånetrafikens kundtjänst med frågor om huruvida gränskontrollerna kommer att påverka tågpendlingen.
– Vi vet inte riktigt om det kommer att påverka trafiken, men vi säger till alla våra pendlare att ha id-handlingar med sig, säger Ulrika Mebius.
På Öresundsbron tror man att gränskontrollerna kommer att påverka trafiken, men inte heller där kan man svara på hur mycket. Personalen på bron kommer att arbeta som vanligt samtidigt som de samarbetar med polisen. 
– Det är svårt för alla att säga vad det kommer att innebära. Det har inte gjorts någon sådan här omfattande kontroll på bron tidigare. Klockan 12 är inte vår värsta tid i rusningstrafikssynpunkt, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig på Öresundsbron.
Stena Line satte omedelbart efter regeringens besked i gång processen för att förbereda identitetskontroller på alla färjeresenärer från Danmark och Tyskland.
– Fram till nu har färdbiljett räckt. Nu kommer vi också att kräva en giltig identitetshandling av alla resenärer, nationellt id-kort eller pass, säger Stena Lines presschef Jesper Waltersson.
Kravet kommer att gälla alla avgångar från Tyskland och Danmark som når Sverige från lunch på torsdagen. Däribland färjorna från Sassnitz och Rostock mot Trelleborg.
Just Trelleborg har varit en viktig väg in i Sverige för flyktingar och asylsökande. Jesper Waltersson vet inte hur många som på onsdagskvällen väntade i Rostocks hamn.
– På de här rutterna är det egentligen lågsäsong just nu, men flyktingsituationen har givit oss många passagerare.
– Vi gör allt vi kan för att få identitetskontrollen på plats till torsdagsmorgonen. Vi började titta på en möjlig sådan här situation redan för ett par veckor sedan, säger presschef Jesper Waltersson vid Stena Line.
Tidningen har sökt Scandlines för kommentar angående färjetrafiken från Helsingör till Helsingborg.
I måndags föreslog moderatledaren Anna Kinberg Batra att polisen vid införandet av gränskontroller ska avvisa alla flyktingar som inte låtit registrera sig i andra EU-länder.
Gränspolisen i Skåne har en helt annan utgångspunkt i sin planering.
– Syftet med en gränskontroll är att de som tänker söka asyl hänvisas till rätt myndighet och att vi gallrar bort dem som inte tänker söka asyl. De som inte har rätt att vara i riket ska få möjlighet att lämna, har Michael Mattsson, chef för Gränspolissektion Syd, tidigare sagt till HD-Sydsvenskan.
Gränspolisens planering går ut på att det görs stickprovskontroller. Då vill polisen syna pass och andra id-handlingar.
Av praktiska skäl ser Michael Mattsson det som omöjligt med hundraprocentiga gränskontroller.
– Om vi kontrollerar alla resenärer så skulle vi ju stoppa tågtrafiken hela vägen från Malmö till Lund och hela vägen från Malmö och långt in i Danmark. Det går inte.

Gränspolisens kontroller

Redan idag finns gränspolisen på Öresundstågen, men fler patruller än tidigare lär nu finnas på tågen för att utföra stickprover.
Gränspolisen kommer att finnas vid nav för trafiken över Öresund som Knutpunkten i Helsingborg, vid Öresundsbron, färjeläget i Trelleborg samt på tågstationerna i Malmö.
Vid en kontroll vill polisen se pass eller andra id-handlingar.
Gå till toppen