Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Virtuella övergrepp stort problem

Virtuella övergrepp, där en gärningsman följer ett övergrepp i realtid via internet, är en växande brottsföreteelse med ett enormt mörkertal. Filippinerna har blivit ett nav för brotten, medan gärningsmännen sitter tusentals mil från offren.

Barnrättsaktivisten Cecilia Flores-Oebanda från Filippinerna noterar att virtuella övergrepp, där gärningsmannen följer ett övergrepp i realtid via en webbkamera, blivit vanligare.Bild: Janerik Henriksson/TT
Filippinska småflickor klär av sig framför en webbkamera, medan en man sitter i Hässleholm och beordrar vad som ska ske. Kvinnor i rummet ser till att övergrepp begås. Den svenske mannen betalar ett par hundra kronor för varje övergrepp han följer i realtid, pengar som kvinnorna senare uppges ha köpt ris och skolböcker för. Mannen i Hässleholm dömdes 2013 till fyra och ett halvt års fängelse för anstiftan till grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott — men han är långt ifrån ensam.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen