Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Visserligen läser jag hd.se på nätet, men jag vill ha tidningen också”

På tisdag gör jag min 130:e läsarträff sedan starten 2 oktober i fjol. Under ett drygt år har jag mött cirka 4 100 läsare. Jag har pratat, fikat och transporterat mig runt i Nordvästra Skåne i 320 timmar, åtta hela arbetsveckor. Det har blivit 460 mil i bilen. Jag har besökt Hasslöv på Hallandsåsens nordsluttning, Åsljunga i nordost och Annelöv längst i söder i vårt spridningsområde. Jag har besökt församlingshem, träffpunkter, arbetsplatser och skolor. Jag har också varit hemma hos trevliga familjer.
Varför berättar jag detta? Jo för att den här turnén är bland det roligaste jag gjort under mina 40 år som journalist. Jag har fått både skäll och beröm och till och med en kram på något ställe. Men framför allt har jag fått veta hur mycket tidningen betyder för er som är prenumeranter. Det visste jag i och för sig förut, men det har varit en nyttig påminnelse och humörhöjare för mig och andra som brottas med branschens överlevnadsfrågor.
På nästan alla läsarmöten har jag fått höra ”Rör inte vår papperstidning”, eller ”Visserligen läser jag hd.se på nätet, men jag vill ha tidningen också”. Det är lätt att glömma bort att vi har 140 000-150 000 dagliga läsare av papperstidningen när vi har en så stor tillväxt av digitala läsare, främst i mobilen och på surfplattor. Vi måste göra både och hela tiden. Värna våra trogna kunder och se till att vi är marknadsledande på nätet i vår region.
I Medieutredningens delrapport som presenterades för en vecka redogjordes för fyra tänkbara scenarier för mediernas situation om tio år. Scenarierna har tagits fram i Nederländerna, men kan överföras till Sverige. I samtliga scenarier utgick holländarna från att det är digital och mobil teknik som gäller i framtiden.
Scenario 1 kallas ”Stora massans insikt”. Det drivs av radikal teknikanvändning och ett gör-det-själv-beteende. Nyheter kommer inte från etablerade medier utan från andra håll. Journalisterna är främst informationsinsamlare.
Scenario 2, ”Några få vinnare” är också teknikdrivet. Här kontrollerar Apple, Google och Facebook både distribution och innehåll.
I scenario 3, ”Skyddad lokal verkstad”, gäller småskalighet och självförsörjning. Den journalistiska kvaliteten är varierande. Många nyhetssajter fokuserar mest på interaktivitet och diskussioner.
I scenario 4, ”Starkast överlever” har journalistiken lyckats bevisa sitt höga värde, för att citera Medieutredningen ordagrant. Nyheter presenteras med total transparens och medieföretagen är effektiva och vågar experimentera med nya affärsmodeller.
Men när jag åker till Färingstofta på tisdag är jag rätt säker på att det är dagens HD/NST i papper som kommer att diskuteras.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen