Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven-Harry får flytta hem - ett tag

Sven-Harry får flytta hem. Porträttet av honom ska lämna Kulturmagasinet i Helsingborg för att hänga på hans eget konstmuseum i Stockholm i tre år. Andra av Helsingborgs kulturskatter har varit ute på vift längre än så.

Byggmästaren Sven-Harry Karlsson är en konstsamlare av rang.
Varför inte låta andra ta del av verken? resonerade han.
Och byggde ett gyllene konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm.
I konstmuseet finns en kopia av Sven-Harrys tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs. Där hänger bland annat hans favoriter Carl Fredrik Hill, August Strindberg och Ernst Josephson.
Och så ett mindre porträtt som föreställer Sven-Harry själv.
Ylva Ogland står bakom verket - en konstnär han också har ett gott öga till.
– Av samtidskonstnärerna ligger hon bra till, berättar museichef Elsebeth Welander-Berggren.
Men Ylva Ogland har gjort minst ett porträtt till av Sven-Harry.
– En medarbetare berättade att det fanns i ett kulturmagasin. Det var väl synd, sa jag.
Det kanske går att låna, åtminstone?
Jodå. Kulturmagasinet, som förvaltar Helsingborgs museers samlingar, har nu beslutat att oljemålningen ska på utflykt till Sven-Harrys konstmuseum.
– Det är vi väldigt tacksamma över, säger Elsebeth Welander-Berggren.
Hon berättar att platsen i konsthallen redan är utsedd. Därifrån ska Sven-Harry möta besökarnas blickar i tre år. Det kan bli mer, men helsingborgarna vill inte låna ut längre än så i taget - de vill ha koll på sina grejor.
Porträttet av Sven-Harry blir konstmuseets första långtidslån. Och det är en ovanlig händelse även för helsingborgarna.
Vanligen lånas tavlor ut till tillfälliga utställningar. Av alla verk i samlingarna är det bara en målning gjord av Victoria Benedictsson som varit hemifrån längre. Tavlan hänger på Hörby museum sedan 1996.
Kommer den någonsin tillbaka?
– Vi jobbar med utlånen och vill göra dem tidsbegränsade. Vi kan också begära hit verken för tillfälligt återtagande om vi vill, säger Therese Kruse, avdelningschef på Kulturmagasinet.
Porträttet av Sven-Harry köpte Helsingborg in med hjälp av medel från Sparbanksstiftelsen. Pengarna räckte till fler samtida verk, något som varit en bristvara i samlingarna.
Men varför lånar ni ut tavlan?
– Vi har en ganska stor konstsamling som vi vill göra tillgänglig så mycket som möjligt, säger Therese Kruse.
Av de övriga 25 långtidsutlånen från Helsingborg finns bland annat föremål som hästskor, en kista, en kyrkklocka, ett par gästgivarestenar... och ett gammalt lok.
Knut Falk heter loket och stod tidigare på Fredriksdal. I mitten av 1990-talet fick det gamla ångloket tuffa vidare till Skara-Lundsbrunns Järnvägar.
Och där ska det stanna i minst 20 år till.
– Knut Falk stod utomhus här, det är inte optimalt. Den står bättre där. Vi skulle behöva lokaler till loket, men det har vi inte, säger Therese Kruse.

Här finns 200 000 föremål

Helsingborgs museer har upp mot 200 000 föremål och en miljon fotografier i samlingarna. Kulturmagasinet förvaltar dem.
Av de 25 föremål som är utlånade på lång tid till annat håll finns flera på Råå museum, Töjhusmuseet i Köpenhamn och Kungliga krigsarkivet i Stockholm.
Gå till toppen