Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekterna om Helsingborgs hus

Nu har läsarna tyckt till om Helsingborgs byggnader. Rådhuset vann som det vackraste huset. Lasarettet, däremot, utsågs till det klart fulaste. Vi frågade tre arkitekter om de håller med.

Hus och arkitektur väcker känslor. Det visar inte minst vår tävling om vackraste och fulaste byggnaderna i Helsingborg. Tusentals personer har tyckt till.
Det glädjer stadsarkitekt Konrad Ek som tycker att gestaltningen ibland kommer lite i skymundan för mer tekniska byggfrågor.
Läs också Rådhuset stiligast av alla
Läs också Fulast hus: Lasarettet
Och han har stor förståelse för att hela 57 procent av de som röstat på hd.se satte Rådhuset främst.
– Det är inte alls konstigt. Det är fantastiskt fin arkitektur. Modern för sin tid, till exempel genom att man blottade teglet, säger han.
Att vi främst tycks falla för riktigt gamla hus tycker han är ganska naturligt.
– Vi lever ju i en modern värd och där kan det gamla bli en välkommen paus. De här husen är vackra, harmoniska och det finns spännande detaljer. Jag blev väldigt glad för att även Frimurarhuset kom med. Den här miljön kring Stortorget är helt unik.
Linda Raimosson är kontorschef hos Tengbom arkitekter i Helsingborg. Hon tycker det finns en mängd hus att vara stolta över i Helsingborg och menar att Rådhuset tilltalar många eftersom det i generationer har bidrag till invånarna och staden på olika sätt. Man har helt enkelt en relation till huset.
Men är Rådhuset också arkitekternas favorit?
– Jag hade inte valt Rådhuset. Det ser mer ut som ett slott och är lite överdrivet, tycker Marianne Volhøj Jensen som arbetar på Arkitektlaget och bland annat ritade Pålsjöbaden då hon var anställd hos Wikerstål Arkitekter.
– Rådhuset är en väldigt vacker byggnad, men den är inte min favorit, säger även Linda Raimosson.
Och det är inte heller Konrad Eks förstahandsval.
Vilken byggnad sätter då arkitekterna främst?
Det visar sig att alla tre har samma favorit: Konserthuset.
Hos läsarna kom Sven Markelius byggnadsminnesmärkta funkisbyggnad från 1932 också högt, på fjärde plats.
– Helsingborgs konserthus är ett av de första och bästa exemplen på funktionalism i Sverige. Det representerar också hållbarhet, god arkitektur håller över tid, menar Linda Raimosson.
– Här finns omsorg om de få detaljerna, tycker Konrad Ek.
– Det tillför något unikt till Helsingborg och har alla delar. God och hållbar arkitektur, en fin mötesplats, fantastisk akustik, säger Marianne Volhøj Jensen.
Vad är det då som gör en byggnad fin eller ful?
Alla tre framhåller betydelsen av att huset är utformat efter platsen och i det sammanhanget det ska stå.
– En annan av mina favoriter är den nya södra entrén vid Helsingborgs central som vi på Tengbom har varit med och skapat. Det är en byggnad som knyter ihop olika stadsdelar och som bidrar med ökad aktivitet i området. Med ett tak utformat som ett skulpturalt element, som ger det en egen identitet. Arkitektur är så mycket mer än bara utseende, tycker Linda Raimosson.
Konrad Ek menar också att god arkitektur ska spegla den tid man lever i.
Av läsarnas åsikter att döma tycks moderna byggnader vara betydligt svårare att ta till sig. Konrad Ek säger att man ibland måste ge dem tid. Ögat ska vänja sig och man behöver få en relation till huset.
Om helsingborgarna någonsin kommer att ta till sig stadens högsta hus, Höjdpunkten på Närlunda, återstår dock att se. Det kom på andra plats när läsarna röstade fram det fulaste huset.
En läsare beskriver Höjdpunkten så här: "Det är en stor bedrift att designa och övertyga en kund att på stadens högpunkt, uppföra en byggnad med halvfärdigt utseende, i en kulör som härstammar från en typisk 60-tals toalett."
Stadsarkitekt Konrad Ek jublar inte heller över Helsingborgs 22 våningar höga landmärke:
– Det är väldigt trist, att när staden bygger sitt högsta hus så lyckas de inte få till ett hus som alla åker till och säger: Åh, vad vackert! Det är en ganska slät, intetsägande byggnad. Man gav det inte den omsorgen som det borde ha fått, tycker han.
Apropå det så vill han skicka med en påminnelse, så här i förtätningarnas tid:
– När det görs intrång med höga hus som tar plats i parker och på allas vår mark så kräver det väldigt stor omsorg. Ett lyckat exempel på förtätning är HSB och Wingårdhs gula hus vid Margaretaplatsen.
Högst på "fula listan" kommer lasarettet. "Ett gråsuggegrått, kyligt, ogästvänligt och övergivet intryck", är en beskrivning. Men vad säger arkitekterna?
– När Helsingborgs lasarett byggdes var det en modern och för den tiden mycket välfungerande och effektiv vårdbyggnad, som bestod av en kompakt låghusdel och en höghusdel i form av ett kors. Ett enkelt och tydligt grepp som faktiskt har stora kvalitéer och har fungerat väl i 40 år, menar Linda Raimosson.
Konrad Ek ser också kvaliteter i lasarettet.
– Men nu ser det bedrövligt ut. Det är dåligt och felaktigt underhållet. Nu bygger man om och jag hoppas det kommer att återfå sin forna glans med en ljus betong efter tvättning. Det kommer i så fall att bli riktigt fint, lovar han.

Så här tycker läsarna

Vackraste huset:
1. Rådhuset
2. Frimurarhuset
3. Kärnan
4. Konserthuset
5. Barnsjukhuset
Fulaste huset:
1. Lasarettet
2. Höjdpunkten
3. Hamilton house
4. Gamla stadshuset
5. Knutpunkten
Gå till toppen