Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vi ska ge alla Helsingborgs elever en ordentlig kunskapsryggsäck med sig ut i livet."

Elevernas betyg ska fortsätta att höjas och de nyanlända eleverna ska tas om hand så att de snabbt kan ta till sig undervisningen. Det är några av nästa års utmaningar för skolan, skriver den blågröna gruppen i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg.

Nyckeln för bättre skolresultat är språk och matematik, därför satsar vi på dessa ämnen nästa år, skriver den blågröna gruppen i barn- och utbildningsnämnden.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Barn- och utbildningsnämnden tar i dagarna beslut om hur de 3,4 miljarder kronor som nämnden har fått ska fördelas under 2016. Jämfört med årets budget får skolorna mer pengar nästa år.
Vi ska ge alla elever i Helsingborg en ordentlig kunskapsryggsäck med sig ut i livet. Det är ett omfattande arbete vi har framför oss.
Flyktingsituationen gör skolans uppdrag att ge likvärdig utbildning till alla mer aktuellt än någonsin. Det är osäkert hur många nyanlända elever som börjar i våra skolor nästa år. Men vi gör bedömningen att vi kan fortsätta ge de skolor som tar emot nyanlända en förhöjd skolpeng i 24 månader, samtidigt som vi räknar upp skolpengen för samtliga elever.
Vi ser många motiverade nyanlända elever i vår verksamhet. Vi är övertygade om att de nyanlända eleverna kan tillföra mycket till både vår skola som elever och vårt samhälle som vuxna. Därför är det viktigt att vi här och nu satsar behövliga resurser så att de så snabbt som möjligt kan komma in i vår skola och tillgodogöra sig undervisningen.
Vi förstärker också elevhälsan så att den kan stödja barnen i förskola och skola. Vi ser också till att nyanlända gymnasieelever får tydlig information så att de kan göra val inför framtiden som kan leda till utbildning och möjlighet att få ett arbete.
De senaste åren har Helsingborgs genomsnittliga meritvärde, det vill säga betygen, för årskurs 9 ökat för varje år. Samtidigt måste vi fortsatt arbeta för att fler elever får gymnasiebehörighet. Nyckeln till förbättrade kunskapsresultat är både språkutveckling och matematik.
Internationella undersökningar visar att svenska elever har sjunkande resultat i läs- och skrivförmåga. Enligt de nationella proven är Helsingborgs elever tyvärr inget undantag. Utvecklingen av språk och språkförståelse har en avgörande betydelse för elevernas möjligheter att klara skolarbetet. Därför ska alla våra verksamheter arbeta med språkutveckling och med att förbättra läsförståelsen.
Bristande kunskaper i matematik är ett skäl till att elever inte når gymnasiebehörighet. Därför har Helsingborgs skolor deltagit i den nationella satsningen Matematiklyftet. Det har gett bra resultat, men vi är långt ifrån i mål. Vi satsar därför fortsatt på elevernas matematikundervisning. Satsningen riktas främst till de skolor som har lägre prognos för att nå målet. Allt för att fler ska få bättre resultat.
Helsingborgs stora befolkningsökning påverkar skolan. Vi kommer att bygga nya skolor de närmaste åren, men ser redan nu ett behov av fler.
Ibland behövs stödåtgärder för att stärka ungdomar till exempel när elever av olika skäl inte kommer till skolan. Anledningarna kan vara många, och för såväl eleven, skolan som föräldrarna kan situationen upplevas som mycket svår. Vi får inte tappa elever som inte kommer till skolan. Därför kommer ett team att inrättas vid elevhälsan, dit både kommunala och fristående skolor kan vända sig för att få hjälp.
Det är fantastiskt att staden växer men det ger direkta effekter på skolan. Vi vill vara tydliga med utmaningen vi står inför nästa år, men vi är beredda att hantera detta. Vi fortsätter vårt arbete med att vi i Helsingborg ska ge alla elever rätt förutsättningar för att nå kunskapsmålen.
Blågröna gruppen i barn- och utbildningsnämnden
Christer Rasmusson (FP)
Liselotte Lindskog (MP)
Eleonora Johansson (M)
Lars-Erik Lindberg (C)
Simon Nilsson (KD)
Martin Brolin (M)
Peter Jakobsson (M)
Stina Larsson (M)
Matilda Malmgren (M)
Hamed Salama (MP)
Niclas Svensson (FP)
Gå till toppen