Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det både älskas och hatas av slöjdutövare”

I en studio i södra Malmö arbetar industri­designern Jenny Nordberg. Hennes hyllade design ifrågasätter reglerna för hur man bör slöjda.

Industridesigner Jenny Nordberg arbetar med finishen på en av sina speglar i verkstaden i Malmö. Hon tycker att skolämnet slöjd borde byta namn. ”I många ungas värld har ordet en negativ klang. Kanske kan det heta design och produktion istället?”Bild: Emma Larsson
Du kan bli provocerad av slöjdare, berätta.
– Viss slöjd är väldigt "såhär ska det vara". Man måste använda en viss blå färg när man syr en hallandssöm och materialet metall när man smider. Det får mig att vilja utmana slöjden. Det jag själv gör är inte slöjd, det är industridesign, men jag förhåller mig ofta till slöjden. I några av mina senaste projekt har jag tillverkat saker väldig fort, för hand. Det både älskas och hatas av slöjdutövare. En del ser det som ett hot när jag schwoschar till ljusstakar i lera på fem sekunder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen