Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Den akuta hemlösheten har minskat betydligt

Svar till Claudia Velasques, Mats Fuchs, Peter Ahlbom och Ingrid Mattsson Saarinen, HD 10/11.
Antalet bostadslösa i Helsingborg har minskat sedan 2009. De åtgärder som gjorts har fått resultat, menar miljöpartisterna Ann-Christine Borgman, Annika Román och Marcus Friberg.Bild: Mats Roslund
I januari varje år gör socialförvaltningen med hjälp av flera organisationer och föreningar en kartläggning av den akuta bostadslösheten. Vi kan därför följa upp det antal personer som är bostadslösa i Helsingborg.
De forskningsbaserade åtgärder som gjorts de senaste åren har fått till resultat att den akuta hemlösheten minskat betydligt från 2009. Då hade Helsingborg 131 personer i akut hemlöshet. 2015 visar samma mätning 61 personer. Vi är givetvis inte nöjda utan arbetar oförtrutet med att minimera antalet hemlösa.
Våra uppsökande boendehandläggare har tagit del av listan över bostadslösa personer som Hemlösas hus upprättat. Vi har kännedom om cirka tvåtredjedelar av dessa individer. Men listan består bara av förnamn och Hemlösas hus vet inte mer om dessa personer. Tillhör de Helsingborg eller någon annan kommun? Har de möjlighet att lösa sin boendesituation på egen hand?
Boendehandläggarna som jobbar kvällstid vid behov har inte blivit kontaktade av vare sig Hemlösas hus, Värmestugan eller av individerna själva.
Det finns personer som är bostadslösa, som inte har kontakt med socialförvaltningen. Men långt ifrån alla i denna grupp söker sig till frivilligorganisationerna heller för hjälp med boende. Socialtjänsten kan aldrig tvinga sig på, men vi ska hjälpa dem som behöver hjälp och stötta dem som vill få till en förändring i sina liv. Här har frivilligorganisationer, politiker och andra medmänniskor en viktig roll att spela i rollen som informatörer och att motivera. För att optimera hjälpen till denna målgrupp är samsyn och samspel mellan olika aktörer en förutsättning.
Att dessa personer söker sig till frivilligorganisationer dag och kvällstid ser vi vara kopplat till den service som ges inom respektive verksamhet. Hemlösas hus och Värmestugan bedriver daglig verksamhet med mat och klädutdelning, socialförvaltningen bedriver boendeverksamhet.
Helsingborg står väl rustade gällande boendeplatser. Sedan januari 2014 är det bostadssociala programmet utökat med 113 boendeplatser.
Av de personer som tidigare bott, ibland årsvis, på Hemlösas Hus, har idag ett flertal boende i lägenhet och en handfull genomgått behandling för sitt missbruk. All forskning visar att det är denna väg som ger bäst resultat - akutboenden låser in människor i ett system.
Gällande biståndslösa platser på Fenix så har vi fram till mitten av oktober nekat i snitt två personer per natt. Sedan Kronan öppnat har vi två–tre platser lediga var natt.
Lösningen på hemlöshet är inte att skapa fler akutboendeplatser, utan att fortsätta arbetet med långsiktiga boendealternativ, motivations-, och socialt förändringsarbete. Allt enligt det mål- och strategidokument som Helsingborgs stad arbetar efter.
Miljöpartiet kommer alltid stå upp för att alla helsingborgare ska ha en egen dörr att stänga om sig.
Ann-Christine Borgman (MP)
ordförande för Socialnämnden i Helsingborgs stad
Annika Román (MP)
vice ordförande för kommunstyrelsen i Helsingborgs stad
Marcus Friberg (MP)
kommunalråd i Helsingborgs stad
Gå till toppen