Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotograf och kock släpper bok om sin hemby Viken

Matfotograf Fredrik Rege och kocken Benny Cedergren ger ut en bok om sin by.

Till vardags jobbar Fredrik Rege som fotograf specialiserad på mat. Men han är mer eller mindre infödd Vikenbo – flyttade hit som ettåring. Nu har han gjort en kärleksförklaring till sin hemby. På fredag kommer hans och kockkollegan Benny Cedergrens bok "Mitt Viken".
– Det är aningen nervöst eftersom jag har gjort det här i helt egen regi, säger Fredrik Rege.
Han beskriver själv sin bok som en mix mellan en fotobok och en kokbok.
– Den innehåller mycket natur och Vikenmiljöer men även en del porträtt på Vikenlegendarer. Frisören Göte Svensson är med. Han hann bli 100 år innan han gick bort.
Egentligen är boken omgivningens ”fel”.
– Jag fick lite kommentarer från folk som såg mina bilder från byn. De tyckte att det borde gå att göra något av alla dessa bilder. Där någonstans började det gro i skallen på mig, säger Fredrik Rege.
I ett par års tid har han jobbat med boken. Och kopplade så småningom in kändiskocken Tina Nordströms sidekick Benny Cedergren. Han står för alla recepten i boken.
– Det är inte Vikenrecept, men jag har lagt fokus på råvaror som finns här i bygden. Det är inte så kockiga recept utan trygg enkel matlagning. Jag vill inspirera folk att laga till recepten.
Ugnsbakad torskrygg, äggakaka och helstekt spätta är några av rätterna.
Boken kommer ut lagom till julhandeln. Men om det blir någon mer bok är oklart.
– Inte i egen regi i alla fall. Det har varit väldigt mycket jobb.
Gå till toppen