Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Påskyndar vägbygge efter ett år

Vägarbetet vid Raus kyrka måste starta i december om det ska bli klart innan djur- och växtlivet tar fart i naturreservatet i vår. Nu försöker Helsingborgs stad skynda på länsstyrelsen.

Bron över Råån vid Raus kyrka.Bild: Sonny Thoresen
– Vad som händer om vi inte kommer igång i december vill jag inte ens spekulera om. Vi vill att ärendet påskyndas, eftersom många boende i närområdet behöver vägen, säger Linda Wennbom, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.
I mer än ett år har Kyrkvägen mellan Rausvägen och Pålstorpsvägen på Råå, varit stängd för trafik. Räcket vid bron är inte tillräckligt säkra och slänterna vid vägen behöver förstärkas. Under tiden har boende fått välja andra vägar, vilket bland annat ökat trycket på Landskronavägen.
Varför tar det sådan tid?
– Det är ett omfattande utredningsarbete, men det var helt rätt att stänga av vägen och göra en geoteknisk undersökning av slänterna. Den var klar i december. Brokonsulternas förslag var klara i februari och projektörerna fick uppdraget i maj. Sedan har vi arbetat med den miljökonsekvensbeskrivning som nu ligger hos länsstyrelsen, säger Linda Wennbom.
Eftersom området är ett naturreservat och natura 2000-område med strandskydd krävs dispens för att arbeta i området. I augusti skickades en ansökan till länsstyrelsen som kompletterades i början av november.
Kan ni skynda på ärendet?
– Ärendet är ett av våra prioriterade, eftersom det är ett allmänt intresse. Vi håller nu på att gå igenom ansökan för att se om vi behöver några kompletterande uppgifter från kommunen eller om vi kan fatta ett beslut på befintligt material, säger Charlotte Jönsson på länsstyrelsen.
Gå till toppen